All välfärd kostar pengar

All välfärd kostar pengar. Den välfärd som vi står för gemensamt den betalas vi skatt. Skatterna kan taxeras ut på många olika sätt, inkomstskatt, moms och många andra skatter. Kommunerna finansieras vi en kommunalskatt som i en kommun är lika stor för varje hundralapp man tjänar. Andra intäkter kommer från statens olika skatter. En del kommer också från så kallade arbetsgivareavgifter som löntagarna avstått i löneutrymmet. Avgifter tas även ut för pensioner.

Vi har i Sverige till stora delar varit överens om det vi kallar den generella välfärdspolitiken som innebär att alla har rätt till skola och vård och omsorg så att det inte ska bero på plånbokens storlek om man ska få sjukvård som ett exempel om man blir sjuk.

Detta innebär att ska man satsa mer pengar så finns det bara ett sätt att ta ut mera i skatt. Visserligen finns självklart ett krav hela tiden att effektivisera och rationalisera bland annat med all den nya tekniken som kommer till.

Själv blir jag mörkrädd när jag hör de som vill begränsa tillväxten eller tycker att den är oviktig. Ju fler människor som är i arbete och betalar skatt då blir det också mer pengar till välfärd eller till sänkta skatter. Det är egentligen bara enkel matematik. Jag hoppas verkligen att vi borde vara ense om detta.

Men för att få en tillväxt så behövs det också smörjmedel och där är skolan viktig. Men det behövs även miljöer som är attraktiva inte minst de offentliga utrymmena men även andra delar av livsmiljön som trygghet men även kultur och fritidsmöjligheter inte minst för barn och unga.

Just nu och på grund av en ökad oro i världen haglar buden på mer pengar till försvaret och till polisen och det är inte små summor som partierna för fram. Däremot har jag inte hört man tänker finansiera detta. Men som jag sa inledningsvis är skatter en del och vill man inte ta in dessa då måste man skära i kostnaderna på något sätt och då finns inte så mycket annat att tillgå än att minska välfärden.

Det är alltid plus eller minus som gäller men jag tror och hoppa att det är tillväxten som ska ordna det mesta och därför är det viktigt att vi får ännu bättre fart på den och helst i Umeå och Västerbotten och därför måste det finnas pengar till regional utveckling

4 kommentarer

 1. mats-åke östman

  hej Lennart !
  problemet är att pengarna läggs på felaktiga prioriteringar
  1. hundratals miljoner på norrbotniabanan utan att beslut om byggandet är tagit i regeringen ?
  2. region Västerbotten har jobbat med storregions frågan i 10 år (enligt erik Bergkvist ) till vilken
  nytta anat än ett otroligt slöseri med skatte pengar !
  3. Vasa färjans vara eller icke är inte en kommunal fråga !
  4. slutligen måste jag få kommentera socialdemokraternas syn på SD , läs socialdemokraternas
  värdegrunder ?
  5. socialdemokraterna har länge samarbetat med vänsterpartiet som historiskt är sprunget ur
  kommunismen , jag rekommenderar en uppfräschning av kommunismens historia
  6. nuvarande kommunal rådet gnäller över centraliseringen till storstadsområdena ,men när han själv
  centraliserar allt mer till centralorten då är allt okey ?
  med vänlig hälsning
  mats-åkke

 2. Bergis

  Redovisa då var alla skattepengar går till. Jag vill inte betala om Sverige ska vara hela världens socialbyrå.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Om du går in på kommunens, landstingest och statens hemsida hittar du det och om du kan läsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>