Folk ska självklart få jobba längre än tills man fyllt 67 år…

Folk ska självklart få jobba längre än till 67 år. Jag delar därför Liberalernas Mats Perssons syn på att man ska få jobba efter att man fyllt 67 år. Han har reagerat att Margit Silverstein tvingas sluta för att hon fyllt 67 år. I kommunen är det ett flertal personer som tvingats sluta av samma skäl trots att de behövs i organisationen. Det måste gå att ändra på utan krav på ny lagstiftning. Kollektivavtalet är ett enklare sätt. De äldre ska inte kunna diskrimineras för att de fyllt 67 år om de klarar av jobbet

Då anställer man de som konsulter i stället. Det finns brist på personal inom många områden och där man i stället tar in utländsk arbetskraft. Jag har länge tyckt att 67 års gränsen är fel och att man SKA tvingas sluta vid den åldern. Sedan om man ska göra som liberalerna vill sätta en ny gräns vet jag inte om det är rätt för vill man jobba och vill arbetsgivare ha kvar en så är det väl upp till dem, alltså ett avtal som behövs. Ingen ska behöva gå från jobbet om det inte blir arbetsbrist, personliga skäl och avsked. Det vill säga att man ska inte kunna vara kvar om man har skäl för uppsägning eller avsked. Man kan också undanta dem från turordningsreglerna efter att de fyllt 67 år

9 kommentarer

  1. Sixten

    Håller med om pension och arbete som man gärna kan kombinera utifrån hälsa och vilja men i det här falletmed Silberstein är det nog bra.Det finns en krimonologiprofessor som skulle vara i särklass som politisk kommentator men han passar inte in vänsterstuket i SVT .Tänk vad Trump upplyst världen med fakenews som t.o.m du upptäckt nu men vi andra fått hålla tillgodo med under överskådlig tid.

  2. Lars Flemström

    Jag anser inte att vi som är 65+ har någon rätt att blockera ungas inträde på arbetsmarknaden. Det gör vi inte om arbetsgivaren, trots seriösa försök har misslyckats med att rekrytera yngre arbetskraft. Därför tycker jag också att nuvarande 67-årsgräns ska sänkas till 65 år, som det var förut.

    Generationsväxling är något naturligt, och skall underlättas och inte motarbetas av lagstiftningen. Generationsväxlingen underlättas, om den unga efterträdaren börjar jobba, innan den äldre, som ska gå, helt har förlorat arbetsförmågan. Den äldre kan då anlitas för vikariat vid yngres sjukfrånvaro, p.g.a. egen sjukdom eller vård av sjukt barn.

    Det finns ingen lag, som tvingar arbetsgivaren att säga upp anställda vid en viss uppnådd ålder. Det är en rätt, som arbetsgivaren har. Fr.o.m. början av den månad, då en anställd fyller 67 år (bör sänkas till 65 år) är uppsägningstiden en månad, oberoende av anställningstid i företaget. Så vill jag vet, gäller detta även allmän tjänst. Något förbud mot nyanställning av personer, som fyllt 67 år, finns inte heller.

    Lagen tillåter dessutom tidsbegränsade anställningar för personer, som fyllt 67 år, dock utan att de tidsbegränsade anställningarna efter en viss tid automatiskt övergår i tillsvidareanställning, som för yngre.

    Det verkliga problemet är att den allt senare arbetslivsdebuten för unga är risken att de får för kort tid i arbetslivet för att hinna spara ihop ett tillräckligt pensionskapital, som de kan leva på vid uppnådd pensionsålder. Detta problem löses inte alls genom att höja pensionsåldern redan nu. Det kan tyvärr bli en nödvändighet om sådär ett halvsekel, om vi inte får fart på generationsväxlingarna idag.

    Det verkliga problemet är att äldres erfarenhet inte alls tas tillvara inom politiken. Som ung har man ännu inte sett skillnaden mellan det man trodde skulle bli och det som blev. Vår uppgift, som äldre, borde vara att planera så att yngre får en bra framtid. Till de yngre ska vi säga: Ni kommer också att bli äldre, och då blir det er tur att se till att barn och barnbarn får en bra framtid.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Det finns många områden där det inte finns arbetskraft att finna. Vad jag säger i bloggen är att man ska inte tvinga bort en som fyllt 67 år

  3. Bertil

    Folk som jobbar efter 67 ska dock inte få som nu lägre skatt anser jag. Tvärtom de ska genom att de har den fördelen beskattas betydligt högre. detta för att ge stöd till de som slitit ihjäl sig på jobb och inte kan fortsätta jobba . Utan kanske tvingas sluta jobba vid låg ålder.

    Om det inte sker på det viset bör pensionsålder som nu vara begränsat.
    vill man jobba längre får man i så fall starta eget och skapa jobb istället för ta jobb.

    Vi har allt för många som jobbar svart idag . Robotar, Digitalisering, Artificiell intelligens.
    Sen bestraffar man människan som svartjobbar. Märkligt.
    Det är ju det förstnämda som ska beskattas hårt när ägare tar deras lön och inte beskattar
    den lön de knyckt.

    Problemet med att folk får jobba så länge de vill som systemet är upplagt nu är att det slutar med att många kommer få kämpa för att överleva. Bostad lär inte framtida pensioner räcka till
    När sänkta trösklar och därmed dåliga låglöner. Därmed blir det de med sämst löner som i tvång tvingas jobba utan att en enda dag fått en pensionsdag. Inte lär en 80-åring med hög lön tidigare
    jobba. Det blir en som är 80 år och haft låg lön.
    Frukterna av det tjänar åter en välbeställd grupp på. som får lägre skatt.

    Så att som Lennart kategoriskt säga att folk ska få jobba så länge de vill.
    Då ska i så fall de salade frukterna tilldelas jämlikt till alla.
    Samt att det därmed även ska vara tillåtet att slippa jobba och ändå leva gott på det.

    Varför kan inte de som är villiga jobba efter 67 jobba i idella föreingar
    detta när framtiden kommer ge färre jobb detta när svartjobben ökar d.v.s tekniken tar över.

  4. Bertil

    Man kan även finna en oro i om ingen pensionsålder finns.
    Kommer därmed nån överhuvudtaget få pension.
    Förr i tiden fanns ingen pensionsålder. Du fick jobba tills du dog.

    Det Lennart driver på är kort sagt att gå tillbaka till medeltiden vilket en höger hyllar.
    Att vi har pensionsålder är väl om något fint. men det hindrar ändå ingen att jobba.
    Företagare får du fortsätta med hur länge som helst.

    Höjd pensionsålder är ett hån mot många grupper. Det ger skattediskriminering redan idag
    och som Högern vill så diskrimineras redan idag sjuka, arbetslösa med skatten.
    samma gäller bidragen d.v.s det högern kallar avdrag men som är ett bidrag från skattemedel.
    RUT ROT msåte du ha ca. 27000 i inkomst för att fullt avdrag ska kunna göras.
    Alltså skattediskrimineras åter igen de sjuka, arbetslösa, men även låglöner.

    Jag är djupt oroad över hur empatilöst Samhället håller på bli Sossar är blåljus rakt i genom och har blivit högerextremister.
    Lennart med hög pension bra och lätt jobb under sitt liv
    lär även han ha svårt ta ett jobb som gruvarbetare och utföra tunga jobb.

    Många som han menar ska få fortsätta jobba efter 67 är just sådana som kort sagt är slut i kroppen och de får inga andra jobb heller och än mindre när de blir 67.-

    Så åter igen slår t.o.m sossepolitiker mot svaga grupper.
    Vilket är praxis nu bland de etablerade partier, även sossarna.
    är det konstigt SD växer., fast man är ett extremparti som vill även de svaga illa.
    Men många stöder SD enbart för att ska de gå åt helsefyr ska alla med.

    Det är hemskt hur politiken går mot allt större klassklyftor och
    där orättvisan bara ökar.
    Lennart han anser jag driver på den utvecklingen. Tyvärr.
    Tror inte han tänkt igenom vad det egentligen innebär.
    Det är att ge klassklyftor en spark på smalbenet så man ökar klassklyftorna
    man fäller svaga grupper hela tiden idag .

    Val är onödigt Det är redan givet vilka man ska slå mot.
    Nä mera Castro och mindre Trump. och blåsossar.

  5. Bertil

    ”Det finns många områden där det inte finns arbetskraft att finna. Vad jag säger i bloggen är att man ska inte tvinga bort en som fyllt 67 år”

    Ja vadå då: Då får man väl skapa företag där man anställer de som inte får jobb. och ge dem bra lön.

    Det värre senariot är att det finns det precis motsatta. ;en där man tvingar folk i Jobb numera under parollen sänkta trösklar. eller där ”hyvling” har blivit det nya tilltaget.
    Folk som inte får jobb och pengadiskrimineras. Lennart förespråkar i princip att klassklyftorna ska öka och att elitisering ska premieras.

    Pensionsålder behövs inte höjas. Efter 67 ska ingen få anställas.
    Det finns idella jobb om nån vill jobba. Vill de jobba på ordinarie jobb bör skatten höjas till 100% så de som idag inte får lön får pengar på annat sätt av olika anledning sjukdom. arbetslöshet,
    o.s.v

    Hänsynen måste premieras och att jämlikheten måste vara målet.
    det görs inte med höjd pensionsålder. Det gynnar bara häxjakten att förstöra vårt jord
    och på alla sätt genom girighet förstöra den.
    hur många i Världen har inte jobb som ens ger en vettig försörjning
    Detta samtidigt som väl avlönade ska premieras skattemässigt genom att jobba längre upp i åren.-
    Detta när deras jobb inte är nån kamp eller ansträngning utan ett rent nöje.

    Av sådant blir de därmed också egoister. Hänsynslösa Djur som föraktar svaghet .

    Jag blir upprörd hur Politiker av hög rang tänker , När man hittar nåt enkelt då är det sånt man jobbar med. Höjd pensionsålder är en otäckt lätt grej genomföra : men skapa jobb till alla eller så alla får en vettig ekonomi sånt är så svårt. Istället skapar man svårigheter som kallas jämviktysarbetslöshet.
    D.v.s Arbetslösheten måste vara på en viss nivå och den måste hålla en viss låg lön för att Inflation ränta inte ska öka. genom att nyckelpensioner slipper som lennart förespråkar 67 års pensionsålder . Då får man en högre lönebalans. Detta innebär att låglönerna måste ner ännu mer för att fler ska komma i jobb.

    Jämviktsarbetslösheten vill man gärna inte nämna. D.v.s. att en stor grupp människor ska offras för att andra ska få orimilga lönehöjningar.

    jag blir så in i Hvete upprörd över hur politiker idag och gamla politiker med fickan fyklld av pengar höga pensioner badar i pengar och sen driver på så fattigdom ökar i Sverige.
    Ja vi ser t.o.m allt fler tiggare och ju fler de blir ju tystare blir det om att de finns.

    Snart sitter Svenskar och tigger. Detta samtidigt som andra med sociala jobb jobbar längre till allt lägre skatt.
    Hur mycket jobbar Lennart själv nu efter sin pensionsålder. Jobb som är rena rama semestersysslor men som ger ordemtligt klirr i kassan till allt lägre skatt.

    Men jag garanterar några pengar lär han inte bidra med i större variant till fattigare grupper.
    Vi ser hur USA blivit med Trump. En multirik regim som kort sagt använder fattiga som våtservetter
    och ser dem mer som djur än som människor. tro inte rasförtrycket har slutat.
    Det är lika aktuellt idag som på 30-talet.

  6. Bertil

    ”Det finns många områden där det inte finns arbetskraft att finna.”

    Ytterst marginellt med sådant. Vid 67 års ålder blir merparten ratade om de söker nytt jobb.
    För rättvisans skulle så ska ingen jobba efter 67 då får de bidra som företagare i så fall.

    Nu skattar dessutom en som jobbar längre mindre också än övriga löntagare med lika inkomst
    och än mindre skattar de jämfört med en sjuk, arbetslös, på lika inkomst.

    Att jobba längre ökar klassklyftorna och ska folk jobba längre bör skatten vara solidarisk mot de somk inte kan jobba längre . D.v.s skatten bör vara det dubbla

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag håller inte med. I Umeå slutar en massa folk som borde få vara kvar och nu måste de blir företagare och det finns inga att rekrytera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.