Benny Karlsson har inget att göra med 200 000 inv

Benny Karlsson har inget att göra med 200 000 inv. Jag tycker det är skamligt att Benny Karlsson påstår i Bil och Bostad att han ligger bakom förslaget om att Umeå ska bli 200 000 invånare. Det var Anders Ågren och jag som la det förslaget som mål eller vision i Umeås budget. Jag tror att vi fick idén av en professor vid KTH, Kai Wartiainen, som 2007 föreslog att Umeå borde ha en mer offensiv tillväxtvision. Då föreslog han en ökning från 150 000 till 200 000 till år 2040.

Det tyckte Lars Westin att det var en bra ide för att ska Umeå vara en attraktiv kommun bör man vara just 200 000 invånare för att man skulle ha fler än ett företag inom varje näringsgren om man skulle kunna locka hit attraktiva personer. Han utvecklade teorin vid flera studier och tillfällen. Ingen flyttar hit om man bara har ett företag att gå till var en slutsats som han drog

Jag kommer ihåg processen hur enkelt som helst eftersom vi diskuterade detta när jag och Anders träffades. Anders ställde en enkel fråga till mig i kommunfullmäktige om vi borde höja befolkningsmålet och det var hösten 2007. Jag tror det var ett av de kortaste svaren jag gett under alla mina år. Svaret var Ja. Beslutet tog vi i budget 2008. Ja och jag lovar på heder och samvete att Benny Karlsson var aldrig inblandad i detta.

I budget har jag aldrig tagit råd av någon annan än det vi diskuterat i partiet. Det blev aldrig någon offentlig debatt efter Anders enkla fråga, men vi var överens när målen skulle läggas i budget senare

Grunden till förslaget var enkelt. Efter att ha hört dessa professorer påpeka om en snabbare tillväxt tog vi upp detta i budgetberedningen och då visste vi att vi hade en majoritet för målet om 200 000 invånare. Det andra alternativet var att inte växa och det fanns många exempel på ett det blev en väg med befolkningsminskning. Du är ute och cyklar å det värsta Benny om du påstår att du låg bakom målet och hade sagt det till mig och Anders. Jag har aldrig någonsin pratat om vilka mål vi ska lägga i fullmäktige aldrig och Anders och jag hade inte pratat med någon om detta förrän vi la det i budget är en ren och skär lögn.

Möjligen kan du ha sagt vid något tillfälle att det är rätt . Det skulle inte ens falla mig in att prata med någon utanför partigruppen om ett förslag som ska in i budget. Vi fick en en del kritik från andra partier men både Anders och jag hade förankrat det i våra partier. Den tidning som Karlsson skriver krönikor åt dödsdömde vårt förslag helt. Benny Karlsson du har helt enkelt ingen skam och på näringslivsgalan har det aldrig tagits upp någon om kommunala beslut som inte är tagna.

4 kommentarer

 1. Hans Forsberg

  Kommer osökt att tänka på en profil från mitt yrkesliv som med emfas ofta påpekade att ”det här är inget nytt det tänkte jag på för 10 år sedan”
  Utifrån ett demokratiskt petspektiv blir jag klart oroad över din beskrivning av processen kring hur politiska beslut fattas. Kanske lite enfaldigt men nog hade det varit klädsamt med en vidare debatt och en större involvering av berörd befolkning. Om beslut fattas baserad på samtal mellan två herrar med vänskapsband finns anledning till oro.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Vad menar du det är ju partierna som lägger budgeten och ingen annan och när budgeten är lagd så presenteras den. Anders och jag var gruppledare då och man diskuterar överenskommelser för hela respektive grupp

 2. Michael

  Det kommer du ihåg Lennart, men kommer du ihåg när du skällde ut Anders Bengtsson i periodpausen på ishockeyn, någon gång på 90-talet. Det var skamlöst i ordets bemärkelse!!!

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Jag tillåter inte folk ljuga på mig då säger jag ifrån. Jag finner mig inte att man får står och ljuga hockeypubliken rätt i ansiktet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>