Kristna förföljs i Egypten av muslimer

Kristna förföljs i Egypten av muslimer. Lyssnade på ett radioreportage för en tid som man gjorde på plats där förföljelsen belystes på många sätt. Den riktades både mot personer och kristna organisationer. Jag blev riktigt upprörd på vilket sätt den terrorn utfördes. Riktigt besvärligt blev det om man ville bygga kyrkor, risken att det inte gick var stor eller att kyrkan bränns ner.

Märkligt inte minst för att Religionsfrihet garanteras i den egyptiska konstitutionen. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch kan egyptier i allmänhet utan problem konvertera till Islam, men muslimer som konverterar till kristendom har svårt att få nya legitimationshandlingar, och några har arresterats för att ha försökt förfalska sådana.Religionstillhörighet ska anges på egyptiska id-kort. En domstol i Kairo förvägrat folk att få ID handlingar

Kopter är den största inhemska kristna befolkningsgruppen i Egypten och det är främst mot dem som förföljelserna sker De flesta är medlemmar i Koptisk-ortodoxa kyrkan och mycket mindre i betydligt mindre i Koptisk-katolska kyrkan. Språket koptiska dog ut som levande språk för flera århundraden sedan och är numera endast ett liturgiskt språk.

Det finns mellan 7 och 15 miljoner kopter i Egypten och det är runt 10 % av Egyptens befolkning: detta innebär att kopterna även är den största kristna befolkningsgruppen i Mellanöstern. Sudan har en inhemsk koptisk minoritet, där många är ättlingar till egyptiska immigranter på senare år. Antalet uppgår till omkring 500 000, lite mer än en procent av landets befolkning. Kopter finns även i Europa och USA. Det finns mycket att läsa om kopter.

Jag hade aldrig hört talas om kopter före jag hörde radioreportaget och tror att det var i P4 västerbotten en förmiddag. Jag hade på nyheterna hörde om olika typer av attacker mot kristna i Egypten. Förföljelser av människor som har en annan tro måste fördömas av Sveriges regering och även FN borde delta i detta. Inte blev det ökad frihet efter arabiska våren snarare tvärt om.

5 kommentarer

  1. Olle

    Finns det ingen som kan bevisa att inte det finns nån gud utan förklara hur evolutionen skapat allt levande så vi slipper allt tjafs i världen.Kristna förföljer muslimer och muslimer förföljer kristna ,socialdemokrater prackar ner på moderater och moderater prackar ner på socialdemokrater osv, osv bara en djävlar rundgång hela tiden .Lögner och lögner dit .Fan va man blir trött . En sak är i alla fall säker ,finns ingen som är bättre än den andra. Samarbeta istället !!!!

    • Basic rules

      Vilket sammelsurium – kristna förföljer muslimer ! Dagens kommunism utgörs av islamismen där bl.a. lögnen är lego. Mursi i Egypten var ett tydligt exempel.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      En tro går aldrig att förbjuda. Kommunistländerna prövade detta

  2. Lars Flemström

    Var förföljs muslimer av kristna? Det förekommer säkert också i vår galna värld, men öppen förföljelse av muslimer från kristna torde inte höra till det vanliga. Snarare handlar det om rädsla och misstänksamhet, som kan övergå i ren diskriminering av muslimer i traditionellt kristna samhällen.

    Ett snabbt växande problem i är förföljelse mot f.d. muslimer, som har övergått till kristendomen, i muslimska enklaver i traditionellt kristna länder. bl.a. Sverige. Därtill kommer förföljelser mot (från början) kristna invandrare i samma enklaver.

    Den egyptiska militärdiktaturen gör nog vad den kan för att skydda den kristna minoriteten i landet. Med det är så mycket den kan göra, när extrema islamister lyckas överfalla polisstationer och mörda tiotals poliser – som säkerligen var muslimer, men inte med ”den rätta” muslimska tron, enligt terroristerna.

    De ledande militärerna i Egypten är säkerligen också muslimer (är det ens tillåtet för icke-muslimer att få anställning inom militären), men de har som mål att upprätthålla något slags civilisation, där människor med olika religiös och /eller etnisk tillhörighet kan leva i fred med varandra. Det är deras tolkning av islam, att islam ska stå för civilisation.

    Militärstyret är i sig ett svårt bakslag för ”den arabiska våren” i Egypten, men kom sig av att den numera avsatte folkvalda presidenten Muhammed Mursi från Muslimska Brödraskapet gav extremisterna inom sitt eget parti i det närmaste fria händer att förfölja, trakassera och mörda ”otrogna”, bränna ner kyrkor och våldta kvinnor, som klädde sig västerländskt.

    Egypten sönderslits just nu av kampen mellan militärdiktaturen och någonting som kan bli hundra gånger värre. Den egyptiska allmänheten och väljarna, verkar vara helt förkrossade och desillusionerade av misslyckandet för demokratin.

    Om militärdiktaturen faller – och risken finns, om IS-krigare, som förlorar mark i Syrien och Irak, väljer att fortsätta kampen i Egypten – väntar en massiv utrotning av kristna i Egypten, kanske ännu värre en utrotningen av judar i Nazityskland

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.