Äntligen har en regeringen lyssnat

Äntligen har en regeringen lyssnat. Det är nuvarande regeringen som har lyssnat på oss i kommunerna då vi påpekat att bullerreglerna är ett stort problem för att byggandet av små hus har bullerregler som i stort gjort omöjligt att bygga små lägenheter då det för dessa är omhöljt att lägga dem i huskroppen så att de får en tyst sida. Jag fick idag reda på ett pressmeddelande eller om det nu var en information att man beslutat ändra buller reglerna. Så här såg det ut och det var mycket bra och jag känner mig nöjd och är övertygad om att många kommunpolitiker känner så. Även allianspolitiker som var missnöjda med att alliansregeringen inte gjorde detta. Så här såg det ut

I dag, den 11 maj 2017, har regeringen beslutat om en höjning av riktvärdena för buller vid en bostadsbyggnads fasad från spår- och vägtrafik. För bostäder upp till 35 kvm läggs nivån nu på 65 dBA i stället för det tidigare 60 dBA. För bostäder större än 35 kvm höjs riktvärdet till 60 dBA mot det tidigare 55 dBA.

En höjning av bullerriktvärdena enligt dagens beslut innebär inte ändrade krav för ljudmiljön inomhus. Regeringen väljer i dag därför att tillmötesgå riksdagens krav och höjer riktvärdena för buller vid en bostadsbyggnads fasad från spårtrafik och vägar enligt följande:

en höjning av det befintliga riktvärdet 55 dBA ekvivalent ljudnivå till 60 dBA ekvivalent ljudnivå
en höjning av det befintliga riktvärdet 60 dBA ekvivalent ljudnivå för bostäder upp till 35 kvm till 65 dBA ekvivalent ljudnivå.
Förordningsändringarna träder i kraft den 1 juli 2017 och kan tillämpas på redan påbörjade detaljplaner. Eftersom de aktuella bestämmelserna ska tillämpas vid bedömningen av om kravet på förebyggande av olägenhet för människors hälsa i 2 kap. 6 a § plan- och bygglagen (2010:900) är uppfyllt, gäller övervångsbestämmelsen till den bestämmelsen. Detta innebär att de nya bestämmelserna kan tillämpas på planärenden som påbörjats fr.o.m. den 2 januari 2015.

– Det här underlättar för kommuner som vill bygga bostäder i trafikintensiva lägen, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Regeringen fortsätter att arbeta för att underlätta tillämpningen av bullerfrågor vid planering av bostäder och har tidigare gett Boverket i uppdrag att följa upp tillämpningen av PBL avseende buller.

Boverket har även fått i uppdrag att genomföra kompetensinsatser för att främja en mer enhetlig och effektiv tillämpning av PBL.

Allt detta tycker jag är mycket bra. Speciellt att det är värdet inne i bostaden som är viktigast. Jag blev förbannad när man hörde att de kommit till för att man skulle kunna sova med öppet fönster. Det går att minska bullret inomhus om man har fönstren stängda.

2 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    ”Jag blev förbannad när man hörde att de kommit till för att man skulle kunna sova med öppet fönster. Det går att minska bullret inomhus om man har fönstren stängda.

    Tja, under högsommaren är det rätt skönt med öppnade fönster … mern S-regeringen får väl ge oss gratis luftkonditionering då istället … sedan vill väl en del kunna njuta av sina balkonger och uteplatser med …

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag tror du vet inte vad du pratar om. Men på större lägenheter var det inte något problem för då gjorde man så kallad tyst sida men det gick inte med ettor. Alla nya hus ska ha bra luftkonditionering, det trodde jag du visste det

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.