Sannfinländarna bytte partiledare och det blev regeringskris

Sannfinländarna bytte partiledare. Man utsåg sin Europaparlamentariker Jussi Halla-aho till partiledare. Han har tidigare dömts för hets mot folkgrupp då han hade skymfat Islam. Under den tidigare ledaren Timo Sonni hade partiet framgångar och nådde ett stöd på nära 20 proc. De senaste åren har populariteten sjunkit.

Finland har en regering med centern, samlingspartiet (M) och sannfinländarna. Nu hände det sig Samlingspartiet ville inte regera med Halla-aho, och det ledde till en regeringskris. Då hände det märkliga att Sannfinländarna hoppade av och blev politiska vildar och då kunde de sitta kvar i regeringen. Finland har personval till 100% och inte som vi partival med personsvalsinslag.

Men hur man kan sitta kvar i en regering med sannfinländarna som är ett högerpopulistiskt parti men mycket främlingsfientlighet till och med mot svenskan som språk som man vill begränsa. Finland firar 100 år i år och har tillhört Sverige mycket längre än de varit eget land.

De här personerna som nu hoppade av har ändå stått bakom den politik som sannfinländarna har och jag har inte hört att det var politikens innehåll som gjorde att de hoppade av utan den partiledare resten av sannfinländarna utsåg till ny partiledare.

Märkligt så det räcker till och visst har det varit renhårigare mot väljarna att utlysa nyval. Det gick troligen för dåligt både för Centerpartiet och Samlingspartiet det kommunalval som hölls i våras. Deras regionreform där man förstatligar mycket av den kommunala verksamhet har långt ifrån varit populärt. Jag har haft svårt att förstå varför Centerpartiet svängde till förstatligande. Det var nog den här regionreformen som också var en orsak till att man inte utlyste nyval.

Lennart Holmlund kommunalråd 94 tom 2014 nov. Varav ordf. 94-14. Vet att Umeå har en framtid om man vill växa
telefon 0705504785

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>