En majoritet vill att Sverige ska ta emot färre flyktingar

Nu är det 52 % som vill att vi ska ta emot färre flyktingar. I oktober i fjol var den siffran 44 % enligt mätningar från Sifo/SvD. Det finns dock 13% som tycker att vi ska ta emot fler än idag. Enligt samma undersökning vill 27% att vi ska ligga kvar på samma nivå som nu och lika många är tveksamma eller vet ej.

Antalet flyktingar har dock minskat kraftigt sedan man2016 införde lag och regeländringar. Enligt Sifos chef för opinionsmätningar vet man inte varför det svängt så här i attityderna till flyktingmottagandet.

En kommentar

 1. Lars Flemström

  Det är väl egentligen ingen attitydförändring. Det har ju faktiskt kommit nya flyktingar efter 2015, även under första halvåret 2017. De, som tyckte att vi kunde ta emot fler i oktober förra året, kan ju nu konstatera att det har vi nu gjort. Och vi har ju också sett bilder från de enorma flyktinglägren runt Mosul och har nu också sett bilderna inifrån staden. Kan omvärlden bara få fram pengar till återuppbyggnaden, så torde det inte råda någon brist på jobb för byggnadsarbetare i Mosul under flera år framåt. Det är naturligtvis vad svenska skattepengar, som inte behövs för vår egen välfärd, ska gå till.

  När skolorna är återuppbyggda kan lärare och elever återvända och fortsätta undervisningen, där man slutade för tre år sedan. Och när sjukhusen är återuppbyggda…

  Detta begriper svenska folket. Vi får nog lyfta oss från ankdammsdebatterna om bristen på sommarvikarier inom den svenska sjukvården och inse att behoven av sjukvårdspersonal är oändligt mycket större i andra delar av världen. Det är dags att sluta använda andras olycka som en lösning på våra problem, och i stället använda alla resurser som vi kan avvara till att stödja hemvändarna, så att de kommer i jobb därhemma. Och vi bör också tänka över taletsättet Att när kriget är vunnet, återstår det svåraste: att vinna freden.

  Annars kommer kriget att börja om, som det gjorde i Europa efter första världskriget. Må vara att det dröjde hela 20 år efter ”freden” i första världskriget till utbrottet av det andra världskriget. Så länge kommer det inte att dröja innan ett nytt krig börjar i Irak, om inte uppbyggnaden av ett demokratiskt civilt samhälle påbörjas omedelbart. Det krig, som just nu håller på att ta slut i Irak, är en följd av den amerikanske presidenten George W Bush’ alltför tidiga segertal efter Saddam Husseins fall. För att inte tala om kaoset i Libyen.

  Vi kan inte längre set det som sker i andra världsdelar som enbart ett flyktingproblem och som en lösning på Sveriges egna problem. Det förstår svenska folket.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>