Dags att rensa i all krångel som byråkratin orsakar

Stelbent byråkrati blir vår död som nation. Teknikbranchen har stor brist på personal och haft anställda från länder utanför EU och då behövs arbetstillstånd. Trots att det behövs folk så har över 100 anställda inom teknikbranschen har utvisats från Sverige sedan 1 januari 2016 – trots att branschen skriker efter högutbildad personal. Senaste två åren har hundratals inom IT-branschen nekats förlängt uppehållstillstånd och det handlar om allt från IT-arkitekter och systemutvecklare till dataspecialister. Det här kan man läsa om i Migrationsverkets statistik.

Det här riktar Teknikföretagen kritik mot regeringen som tillåter att kompetent personal utvisas på grund av små, byråkratiska missar från arbetsgivarens sida. Som jag sagt håller Till exempel för att personer har tagit ut för lite semester, eller för att chefer gett dem för lite lön.

Regeringen har föreslagit en lagändring som ger Migrationsverket möjlighet att återkalla tidsbegränsade uppehållstillstånd för arbete. Men under tiden fortsätter utvisningarna, vilket skulle kunna stoppas med en förordning, enligt en advokat som SvD talat med.

2 kommentarer

  1. Carl-Axel Otterhall

    Hej Lennart. Byråkratin genomgående i Sverige kommer att bli Sveriges ”fall”. Du tar upp en väldigt viktig sak och det finns många fler. Hur många miljarder har har inte den offentliga upphandlingslagen (eller vad den heter) kostat oss. ”Köp inte det som är bra och fungerar….köp det billigaste och det vi i förväg vet kommer att kosta skjortan i långa loppet”! Varför har vi ett sådant eländigt system inom den offentliga sektorn?

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Ja visst finns det flera saker i byråkratin som gör det sämre för Sverige och därmed medborgarna. Du tar LOU som ett exempel och det är inte bara det du påpekade i den utan även överklagandet i LOU, liksom överklagandesystemet i stort. Jag tog tidigare upp att de skulle förenkla systemet med bevakningskameror och det är bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.