Det blir ont om äpplen, vindruvor för vinproduktion med mera

Det blir ont om frukt i år och den sämsta äppelskörden på 50 år. David Rudenstam som är äppelodlare i Jönköping blir skörden mellan 50 och 60 procent lägre än vad som är normalt. Det är väl inte förvånande och orsaken är naturligtvis vädret. Först blev det varmt och sedan kallt och det har lett till frostskador tidigt i knoppstadiet, och att äppelträdens blommor vissnat i stället för att bilda frukter. På vissa färdigbildade äpplen märks på skalen en strimla eller fält som orsakats av frosten.

Här har det också varit sent och det har växt dåligt i trädgården och egna odlingar. Förutom kylan så var det torrt och kallt och då växer det inte. Det har också kommit rapporter om att det blir ont om bär även om jag själv inte varit ute i skogen och kollat. Jag tycker att det dessutom varit om insekter som också vill ha varmt och skönt

Det är dock inte bara i Sverige det varit kallt och skördarna blivit små. Hörde i går i radion att i Frankrike kommer det bli minskade skördar av vindruvor som i sin tur gör att vinproduktionen kommer att minska med minst 20 producent. Det är mycket mindre det då Frankrike är det land som ligger två i ligan när det gäller produktion.

Så här såg det enligt drickbart.cafe.se i en artikel nov 2015 Här är hela tio-i-topp-listan över de största vinproducerande länderna (med miljoner hektoliter inom parantes):
1. Italien (48,9)
2. Frankrike (47,4)
3. Spanien (36,6)
4. USA (22,1)
5. Argentina (13,4)
6. Chile (12,9)
7. Australien (12,0)
8. Sydafrika (11,3)
9. Kina (11,2)
10. Tyskland (8,8)

Hur skörden slagit i Italien och Spanien har jag inte läst något om, inte heller hur klimatet slagit på kvalitén på vinet men det kommer väl nästa år. Det kommer säkert att påverka priset när det land som producerar näst mest med vin minskar produktionen med 20%. Enligt den bonde som slår våra åkrar är det även mindre höskörd. Nu undrar man över om vi får några riktiga soldagar så man får ta på sig kortbyxorna och sola lite. I Långvattnet är det lite vatten i sjön mot vanligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.