Kina agerar inte om Nordkorea agerar mot USA

Kina agerar inte om Nordkorea agerar mot USA. De borde hålla sig neutrala om Nordkorea bestämmer sig för att attackera USA. Det skriver den kinesiska statliga tidningen Global Times i en ledare i dag. Men om det blir tvärt om det vill säga om USA anfaller Nordkorea först då bör Kina förhindra det. De kommer att agera kraftig om målet är att störta den kommunistiska diktaturen.

Statliga tidningen Global Times kan man kalla det kinesiska regeringens röst och en ledare i den tidningen skriver säkert vad regeringen tänker göra och de skriver vidare att ”kinesiska regeringen måste få alla sidor i konflikten att förstå att Kina kommer svara resolut om ländernas agerande hotar våra intressen. 
Donald Trump har å sin sida kritiserat Kina för att vara för passiva i frågan om Nordkoreas kärnvapen och uppmanat dem att ta ett större ansvar.

Tidningen fortsätter ”I det här läget har Peking ingen möjlighet att övertala Washington eller Pyongyang att backa . Många experter tror inte på ett kärnvapen krig. Nordkorea har inte tänkt anfalla den militära basen på Guam utan tänkt visa att de kan om de vill. Japan har sagt att de å sin sida tänker skjuta ner raketerna när de passerar Japan och om de bär kärnvapen vad händer då. Jag känner dock stor oro för jag litar inte ett dugg på USA,s president och inte heller Nordkoreas diktator. Han har ju delvis Kina med sig då Kina Nordkorea har en omfattande handel med varandra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>