Pressmeddelande från Umeå kommun

Pressmeddelande från Umeå kommun. Det går bra för befolkningsutvecklingen bostadsbyggandet med mera. Så här ser det ut.

Halvårsplus för Umeå förtredje året i rad
Umeå kommun – 2017-08-18 13:15 CEST
Efter en ökning med 490 personer under det första halvåret 2017 uppgår Umeås befolkning till 123 382 invånare. För tredje året i rad uppvisar Umeå positiva siffror vid halvårsskiftet, trots att många studenter avslutar sina studier under vårterminen och då flyttar härifrån.

Antalet födda (771) ligger marginellt högre än de senaste åren medan antalet döda (453) är högre än tidigare år. Detta har att göra med att Umeå har en åldrande befolkning och alltfler kommer in i åldrarna där dödsriskerna är större. Sammantaget ger detta ett födelsenetto som är något lägre än de senaste 10 årens resultat.

I ett längre perspektiv har befolkningsförändringen under första halvåret ofta varit negativ. I år redovisarUmeå en flyttningsvinst som i kombination med ett positivt födelsenetto ger en ökning.

Bostadsbyggande
Under det första halvåret färdigställdes 514 nyabostäder. Dessa fördelar sig på 79 villor, 378 hyreslägenheter, 42 bostadsrättslägenheter samt 15 lägenheter genom ombyggnationer i befintligt bostadsbestånd. Uppskattningen i dagsläget är att det under helåret 2017 kommer att färdigställas cirka 1 100 lägenheter i Umeå kommun.

Länet i övrigt
I Västerbottens län visar flera kommuner en befolkningsökning. Efter Umeå ökar Skellefteå mest med 205 personer uteslutande beroende på överskottet från utlandet. D

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.