Varför lurar man folk att äta flingsalt

Varför lurar man folk att äta flingsalt? Snart ser vi i alla matlagningsprogram att man använder flingsalt. Det är märkligt att livsmedelsverket och andra myndigheter inte på reagerar på detta men även en person som jag vet att det är fel och en tankevurpa alla dessa duktiga kockar sysslar med när man rekommenderar flingsalt och svaret är mycket enkelt.

Flingsalt har ingen tillsats av jod och det är det som är boven i flingsalt. Jod är oerhört viktigt för både för sköldkörteln och ämnesomsättningen och det är väl känt att brist på jod kan leda till struma. De som kan säger ungefär så här ”salta måttligt men välj rätt salt” När det gäller vad man ska äta för att äta rätt då ska man ta kunskapen från de som kan och tar ansvar för helheten

3 kommentarer

  1. Olle

    Det är ”inne” med flingsalt , det ska vara dyrt och så ser det lite chickt ut att strö på det.
    En av alla onödiga trender i köket,tyvärr innehåller också många färdigrätter salt utan Jod .Och i dagens samhäller där fler och fler inte kan ta vara på och ids inte laga till bra råvaror utan väljer färdiglagad mat kommer detta att straffa sig på sikt.Nej laga maten från grunden och helst med svenska råvaror i möjligaste mån och med lokalt producerat för att undvika långa och onödiga transporter. Här får man följa skördesäsongen lite vad som skördas för tillfället och vad som går att lagra . Mycket rotfrukter under vintern funkar lika bra som grönsaker från tex Spanien ,kött från svensk boskap gärna då här i norr från gräs/spannmålsuppfödd boskap .Riktigt smör och grädde från svensk boskap ,att kött är miljövidrigt är en snevriden osanning . Men ät gärna mer grönt också

  2. Markus

    Så du har börjat med kostråd också? Härligt Lennart, och svenskan på topp som vanligt. För övrigt så finns det flingsalt med tillsatt jod.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.