Solceller på stadshuset i Umeå

Ja det ska minska på kommunens energiförbruknknin Det är innehållet i ett pressmeddelande som skickats ut och så här lyder det.
Under början av oktober installerar Umeå kommun 158 högeffektiva solcellspaneler på stadshusets tak. De ska täcka den årliga elförbrukning i samtliga mötesrum på stadshusområdet. Målsättningen är att minska på elförbrukningen.

- Umeå kommun har en målsättning att minska på vår elförbrukning och tänka hållbart vid renovering och nybyggnation. Nu blir stadshuset självförsörjande av den el vi använder i våra 80 mötesrum. Framöver ska vi även arbeta för att minska på vår elförbrukning genom att vid behov successivt byta ut utrustning och belysning till det mest energisnåla. Vi vill vara föregångare och hoppas att andra tar efter, säger Ulf Larsson, energiingenjör på Fastighet, Umeå kommun.

Ett rum blir ett grönt mötesrum där apparaturen har bytts ut till den mest energisnåla. Rummet ger också tips på hur vi kan minska på vår elförbrukning i jobbet genom små beteendeförändringar.

Solcellerna på stadshuset täcker 10 villors förbrukning av hushållsel

Solcellerna på taket kommer att leverera 45000 kwh/år. Det kan jämföras med 10 villors eller 15 lägenheters förbrukning av hushållsel.

- Solcellerna är högeffektiva och testade att ge den energi som utlovas i ca 35 år. Den dagen taket behöver bytas ut så byter man ut solcellerna. De är i princip självrengörande och med mycket liten miljöpåverkan, säger Ulf Larsson, energiinjenjör på Fastighet, Umeå kommun.

Umeå kommun har ett ambitiöst energimål. Kommunens fastigheter ska klara 165 kWh/m² och år fram till 2020. Att spara energi är bra för Umeå kommuns ekonomi och bidrar till en bättre miljö. Genom små åtgärder på arbetsplatserna kan alla tillsammans spara mycket energi som bidrar till att kommunen uppfyller målet.

Fakta solcellerna:
Hållbarhet: 35 år
Investeringskostnad: 525 000 kr inkluderat ett statligt stöd på 30%.
Återbetalningstid: 13 år

Kontakt:
Ulf Larsson
energiingenjör på Fastighet
Umeå kommun
070-646 23 18
ulf.a.larsson@umea.se

Christina Lundgren
chef fastighetsförvaltning
Umeå kommun
070-338 03 57

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>