Stora problem när skogen försvinner

Stora problem när skogen försvinner. Förra året försvann mer skog än någonsin tidigare från jordens yta. Det visar klimatdata från University of Maryland, USA, som sammanställts av den oberoende miljöorganisationen Global fires watch (GFW), 297 000 kvadratkilometer försvann, 51 procent mer än året innan. Det är en yta större än hela Nya Zeeland. Orsakerna är bland annat den globala uppvärmningen och skogsbränderna i Brasilien och Indonesien. Detta är ett stort problem då skogen äter koldioxid. Nu kommer det förhoppningsvis att växa skog igen där bränderna härjat.

Nu har vi inte riktigt det problemet i Sverige där 70 procent av Ytan är skog.
Där växer inte bara träd, svampar och mossa utan också en viktig del av lösningen på morgondagens klimatfrågor. Den binder genom fotosyntesen till sig koldioxid från luften, och bidrar till att minska mängden växthusgas i atmosfären. Den växande skogen äter upp en del av den skadliga koldioxiden, som ju annars ger växthuseffekt.

Nu växer skogen mycket bra om de slöts som den ska. Efter avverkningar planteras nya träd och och för varje träd som tas bort blir det två nya. Vi har avverkat och köpt återställningen med markberedning och plantering. Hoppas att vi slipper råttangrepp och betesskador från älg och ren.

Svensk skog växer på med cirka 120 miljoner kubik per år och binder då mer än 165 miljoner ton om den sköts som den ska skötas . Nettominskningen cirka 50 miljoner ton koldioxid i atmosfären tack vare skogsbruket och det lika mycket som hela Sveriges utsläpp från förbränning av fossila energikällor. Den stora nyttan gör skogen när den ersätter fossila bränslen , den växer lika mycket som man avverkar. Vi har ju den samlade kunskapen i Umeå på Skogis här i Umeå vilket är bra. Ny kunskap om träden har gjort att man tar ut mer nytta av skogen än att bara såga bräder, koka massa och elda den som bränsle.

Jag har även lite synpunkter på den skatt man ska betala och hur man deklarerar när man avverkar men det får bli en annan gång

En kommentar

 1. Olle

  Det finns hopp !
  Enligt forskarna skulle Egypten kunna använda hela 80% av sitt avloppsvatten till att bevattna trädplanteringar i öknen. Det här skulle leda till att 650 000 hektar skulle kunna bli plantager som skulle kunna skördas var 15e år på grund av den effektiva tillväxten. Sköts dessutom plantagerna korrekt genom att flera olika trädslag blandas kan dessutom den biologiska mångfalden öka markant i dessa områden.
  Forskarna menar slutligen också att metoden skulle kunna appliceras I andra ökenområden runt om I världen, exempelvis i nordafrikanska länder, i Mellanöstern och i Kina. Plantagerna ger dessutom jobb och ökar den biologiska mångfalden – genom att plantera flera trädslag och inte monokulturer som forskarna menar inte borde få godkännas.

  Med tanke på det pågående problemet med att världens öknar breder ut sig är det här projektet en stor framgång och ett bevis på att det med relativt enkla medel går att förbättra livet för både människor och andra organismer i dessa typer av miljöer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>