Idag fyller Finland 100 år GRATTIS

Idag fyller Finland 100 år GRATTIS. Finland är ett ungt land och det var först 1917 man blev ett eget land efter att ha levt under Ryssarna i 100 år fram till 1917 och dessförinnan i 600 år ha varit svenskt. Det har skett många kontakter med Finland sedan självständigheten och många av de Finska städerna har grundats av svenska kungar. Finland har också svenska som språk och är tvåspråkigt och rakt över kvarken finns även kommuner som Korsnäs som är rent svensktalande. Nu finns dock en oro över svenskans språkstatus

I fredags hade vi Kvarkenrådets styrelse i Umeå och där tjuvstartade firandet lite bland annat med olika seminarier på Folkhets Hus och med Konsul Johan Björk i spetsen. Bland annat var Finlandssvenska Handelskammaren en aktör liksom Jörn Donner som höll ett uppskattat anförande. Kvällen avslutades med en Sibelius konsert som var mycket bra. Vi kunde under dagen även konstatera att trots att handelshinder avskaffas kommer det alltid till minst lika många nya och det är märkligt att regeringarna inte samtalar med varandra före man inför nya lagar och regler. Jag har haft förmånen att arbeta tillsammans med Finland sedan början av 90 talet och det har varit mycket givande och på köpet har jag fått många goda vänner. GRATTIS TILL 100 ÅRINGEN

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>