Mediernas förtroende har skadats av alla upprop

Mediernas förtroende har skadats av alla upprop. Ja det är rubriken i en artikel i fredags på Omni. I den hänvisar man till vad pressombudsmannen skrivit på DN debatt, Jan Scherman i Resume, jag tycker det var en intressant läsning när jag gick till botten med detta. Så här såg det i alla fall ut i Omni.

Mediernas hantering av #metoo-uppropen där bara vissa människor hängs ut med namn kan i allmänhetens ögon uppfattas som ett lotteri med enskilda människors liv som insats. Det skriver Ola Sigvardsson, allmänhetens Pressombudsman, på DN Debatt.
Därför har mediehusen nu ett ansvar att skärpa sin förmåga att förklara sina etiska beslut för läsare, lyssnare och tittare, skriver han. Om man kan visa att namngivning inte är ett lotteri, utan bygger på genomtänkta resonemang, ökar såväl förståelse som acceptans. 

Medieveteranen Jan Scherman skriver i en debattartikel i Resumé att mediernas trovärdighet i samband med #metoo-uppropen havererat. Nu är pengarna viktigare än en stark och överordnad publicistisk princip, skriver han och tar upp hur så gott som alla medier namnpublicerat utan att kunna motivera det, och att de sedan undvikit att svara på frågor. Scherman kommer inte längre bli upprörd när makthavare undviker att svara på frågor när de granskas av media  eftersom mediecheferna gör samma sak, skriver han. Slut citat Omni

Jag tycker det ligger mycket i vad de skriver och går du in på Omni och då hittar du lätt både Schermans och Sigvardssons artiklar

Här kan du läsa artikeln från Dagens nyheter

Om du klickar på en här länken kan du läsa vad Jan Scherman tycker om samma sak

En kommentar

  1. Basic Rules

    Så rätt ute du är…

    I USA diskuteras redan vilka bakslag som MeToo kan få.
    Facebook-chefen Sheryl Sandberg, som också skrivit bok om kvinnors situation på arbetsplatserna, varnar för att många män nu blir rädda för att bli ensamma med en kvinnlig kollega. Efter en sådan situation kan kvinnan anklaga mannen för vad som helst, och han blir sparkad även om det inte är sant.
    I USA har flera manliga arbetsledare deklarerat att de vägrar gå in i ett rum med en kvinna ensam. De tänker inte utsätta sig för risken för falska anklagelser. Detta kan drabba kvinnors karriär, säger Sandberg till nyhetsbyrån Reuters.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.