Alliansen förstör den generella välfärdspolitiken

Alliansen förstör den generella välfärdspolitiken. Nu vill alliansen förstöra sjukförsäkringen igen. Det innebär samtidigt ett nej till generell välfärdspolitik. Under deras tid i regeringen förstörde de sjukförsäkringen helt och nu vill de tillsammans med Sverigedemokraterna göra det igen, trots att de sagt att de inte vill samarbeta med dem igen, i alla fall centern och Liberalerna. Jag konstaterar att alliansen vill samarbeta med Sverigedemokraterna. Fy så brutal du blivit Annie Lööf som sagt nej till samarbete. Nu vill de återigen införa en bortre gräns i sjukförsäkringen som i praktiken kastar ut de långtidssjuka på bar backe utan ersättning. Fy så brutala alliansen och hur man straffar människor som är sjuka

Det visar vilken syn man har på människorna och att de tror att man inte är sjuk trots att läkarna sjukskrivet patienterna. Riksdagen uppmanar nu regeringen att återinföra den bortre tidsgränsen i försäkringen Vi anser att det behövs en tidsgräns i en väl fungerande sjukförsäkring, sade socialförsäkringsutskottets vice ordförande Johan Forssell (m) till TT.
Vilken sjuk kommentar att kasta ut folk i en försäkring som alla har betalt till och som är en del i den generella välfärdspolitiken.

2 kommentarer

  1. Lars Flemström

    Detta låter ju alldeles förfärligt, men vilket är problemet?

    Med begreppet ”den generella välfärden”, menas att ersättningarna vid arbetslöshet och sjukdom är relaterade till den inkomst man haft, dock finns ett tak. Man kan nog säga att alliansen vill försämra den generella välfärden, men vill de slå sönder den helt och hållet? Nej, den enda som har föreslagit att den ska slås sönder är en S-medlem i Umeå med 73:e plats på kommunvalsedeln 2018. Han vill ersätta de olika ”bidragen” med en basinkomst som ska vara lika för alla, och därmed kommer att ligga långt under den inkomst man haft. om man är sjuk eller ofrivilligt arbetslös.

    Sittande regering har fått riksdagens uppdrag att återinföra en bortre gräms i sjukförsäkringen. Det torde därmed stå regeringen fritt att utforma systemet så. att den den, överskrider den bortre gränsen automatiskt går in i ett annat system, som ger en minst lika stor ersättning, som det system som han lämnar. Eftersom endast helt nedsatt arbetsförmåga p.g.a. sjukdom /funktionshinder ger rätt till sjukersättning (det som förr kallades sjukpension) och precis samma kriterier gäller för sjukpenning, borde detta inte vara något problem.

    Men det är ett problem, eftersom den s.k. rehabiliteringskedjan utgår från olika bedömningsgrunder för nedsättningen av arbetsförmågan under sjukskrivningens olika tidsperioder. Under de första 90 dagarna räcker det i stort sett att man inte kan utföra sitt vanliga arbete. Fr.o.m. dag 181 krävs att man inte kan utföra något på arbetsmarknaden förekommande arbete. Någon hänsyn tas inte till chansen att få en anställning.

    Om den bortre gränsen för rätt till sjukpenning återinförs, bör den gränsen kompletteras med en ovillkorlig rätt till sjukpension, så länge man inte kan arbeta eller kan få ett arbete. Det bästa här vore att införa två olika sjukpensionssystem.

    1. Ett system för personer med helt nedsatt arbetsförmåga p.g.a.sjukdom ;/ funktionshineder. Pensionsrätten ska vara livsvarig. Pensionsrätten ska finnas kvar på obestämd tid, om personen försöker återgå i arbete. Sjukpension och lön ska dock inte utgå samtidigt— .
    2. Ett system för personer med kraftigt, men inte helt nedsatt arbetsförmåga p.g.a. sjukdom/funktionshinder i kombination med hög ålder eller något annat förhållande som gör det näst intill omöjligt att få ett jobb, Pensionsrätten upphör om förhållandena ändras så att personen bevisligen kan få jobb.

    Oavsett om grundorsaken är sjukdom eller brist på jobb (vilket i första hand slår mot de inte fullt friska). måste alla som inte själva har valt att vara utan jobb, försörjas på något sätt. Och lösningen är inte att ge ”lättingar” dragningsrätt på skattemedel.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Läs på vad man menar om generell välfärdspolitik. TEx alla ska ha ska ha rätt till samma sjukvård om ett exempel oavsett hur stor plånbok man har. Det är inte plånbokens storlek som ska avgöra utan behovet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.