Finns inget slut på matfusket

Finns inget slut på matfusket? Det måste man verkligen fråga sig. Nu har myndigheter i Västra Götaland och Halland har upptäckt att nötfärs som säljs i butiker i Västsverige ofta innehåller andra typer av kött. 30 procent av analyserna visade att nötfärsen innehöll kött från andra djur,enligt länsveterinär Emma Andersson på Länsstyrelsen i Västra Götalands län, till TT.

Det rör sig i flera fall om gris och i något fall om får och get. En tredjedel respektive en fjärdedel av färsen innehåller även mer av proteinet kollagen och fett än vad som står angivet på förpackningarna. Något som kan tyda på att man inte har rengjort köttkvarnarna ordentligt efter att ha malt annan typ av kött. Vid kontroll av oxfilépizzor fann man bara ett fall där köttslaget avvek, men det är oklart vilket djur det rör sig om. Det är märkligt även om det kanske inte handlar om fusk utan enbart är dålig

Höga halter av akrylamid i chips fick vi reda på igår, Svenska potatischips innehåller höga halter av det cancerframkallade ämnet akrylamid. Chips från OLW innehåller klart högre halter än några av konkurrenternas
chips. Nya EU-regler som börjar gälla.Från I april måste chips med högre halter än 750 mikrogram per kg minskas OLW ska fasa ut potatissorten säger man och det är främst potatis från nordliga länder och kommer från sorten Saturna

I Frankrike handlar det om babymjölk. Det är mejerijätten Lactails som fått en massa stämningar på sig då barnen har smitta av salmonella då de druckit bröstmjölkersättning av pulver från företaget. 35 barn har smittats i Frankrike och man misstänker fall i Spanien och Grekland

Kort och gott är detta med matfusk för djävligt

3 kommentarer

  1. Bertil

    Självklart måste vi! vilka vi nu är? få stopp på matfusket.
    Själv köpte jag två förpackningar oxfilé för ett antal år sedan på Coop Forum.

    Vi åt av detta för att bli fundersamma var detta oxfilé?? Den andra förpackningen
    Började vi titta på hur fint den var förpackad, som en limpa, vilket gjorde oss misstänksamma att även den var fusk. En oxfilé är ju inte speciellt som en rektangel i formen.
    Vi åkte tillbaka med oxfilén vi köpt,
    Omtalade att det nog var fläskfilé i både denna och den vi åt upp.
    Den kollades och våra farhågor besannades.
    Den ersättning som utgick var simpel
    Betalning tillbaka för fläskfileerna men inget mer.
    Coop klarade sig kort sagt utan bestraffning för detta skojeri och hade vi inte köpt två och kunde hänvisa via kvitto att den andra även den var en fläskfilé så hade vi omöjligt kunna bevisa att en uppäten oxfilé inte var en oxfilé.
    Hur många fläskfileer som var billigt inköpta hade Coop sålt för ockerbelopp utan att behöva stå för bedrägeriet.
    En fläskfilé som normalt kostade kring 50-lappen såldes för 200 kr kilot.
    Coop måste ha gjort ett klipp på denna fläskfilé.

    Kort sagt vad som måste till gällande matfusk är att de stora dominerande
    Matbutikerna sättts hårdare krav på.
    Böter och straffavgifter som svider.
    I detta fall borde böter bara för våran lokala butik varit på hundratusentals kronor.

    Coop forum, ICA-Maxi och liknande stora leverantörer o.s.v.
    bör sättas hårdare krav på.
    Sen vid fuskvaror så bör förutom ersättning utgå även böter till staten
    ske. Detta så kontrollmyndigheter får pengar och kan utveckla kontrollerna.

    Vinstmaximering och nyliberalism har spårat ur och den fria marknaden har fått för mycket frihet.

    Vi behöver snarare mer av Castro än mer av Trump, Reinfeldt, Borg.
    Med den Nyliberalism och globalisering som nu sker så går vi mot undergång.

    Konkurens är bra men när det skapar enorma klassklyftor då kommer folk strunta i lagar då gäller överlevnad och därmed kommer allt mer fusk ske när
    Klassklyftor växer sig större.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag förstår inte varför man inte kollar upp detta när det kommer till Sverige. Det är importgrosdisterns som inte gör sitt jobb. De ska ju kollan när man får in varorna. Man ser ju att utländskt kött kommer från samma leverantörer oavsett vilken kedja det kommer ifrån. Det är för djävligt men att skilja på fläsk och oxfile ser man direkt på färgen och även köttet.

      • Bertil

        Du har rätt fläskfilé och oxfilé har relativt stor skillnad denna fläskfilé var dock mörk som oxfilé säkert färgad på nåt vis.

        Men man tycker coop i detta fall borde ha sån kunskap bland personalen att man borde insett och därmed kollat om det verkligen var oxfilé.

        Men den var säkert billigt inköpt och kunde säljas dyrt så man såg nog mer på pengarna och mellan fingrarna
        och lät det medvetet passera.
        Bedrövligt kort sagt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.