Just nu är det en hård kamp om USA,s skuldtak

Just nu är det en hård kamp om USA,s skuldtak. Det sker förhandlingar mellan demokrater och konservativa om detta. Man skyller på varandra hela tiden medan myndigheter tvingas stänga då det är brist p pengar och staten måste låna. Vad handlar då skuldtaket om. Text TV har en beskrivning om detta som jag citerar och så här ser artikeln ut

Dragkamp om budget och migration Ett lagstadgat skuldtak för USA:s
regering infördes 1939. Taket har reviderats åtskilliga gånger och ligger nu på 20,5 biljoner dollar (165.000 miljarder kr). När upplåningen slår i taket får regeringen inte låna mer, vilket gör att de federala myndigheterna i så fall står utan pengar. Syftet är att tvinga fram budgetdisciplin. Sedan 1980-talet, i takt med att USA:s skuldberg skjutit i höjden, har skuldtaket med jämna mellanrum blivit ett politiskt slagträ. Statsapparaten har stängts ned fyra gånger sedan 1990.

I december beslutade kongressen om en tillfällig finansieringslösning, ett
undantag från skuldtaket, men den löpte ut i fredags. En ny uppgörelse godkändes av representanthuset men föll i senaten. Röstsiffrorna där blev 50-49, men 60 ja-röster krävdes för grönt ljus. Därmed stängs delar av statsapparaten ned. Alla federalt finansierade myndigheter som inte anses samhällsviktiga stängs och anställda tvingas till ledighet utan lön. Enligt AFP kan 850.000 anställda beröras. Regering, försvar och polis kommer inte att beröras.

Eftersom republikanerna bara har en
knapp majoritet i senaten behöver de
stöd från minst nio demokrater för att komma upp i 60 röster och få budgetuppgörelsen godkänd. Demokraternas villkor för att släppa
igenom en uppgörelse är att regeringen förlänger ett program som tillåter några hundra tusen papperslösa dreamers” att stanna eftersom de kom till USA som barn.
Demokraternas ledare i senaten, Chuck Schumer, säger till CNN att han var beredd att diskutera president Trumps omstridda planer på muren mot Mexiko för att nå en uppgörelse, men att Trump inte var intresserad. 
Slut citat från Text TV om USA,s skuldtak
Det syns tydligt att det samtidigt är ett spel om makten. De förslag som man diskuterar och förhandlar om är förslag som också kostar pengar pengar och gör att skulderna ökar. Trumps budget med kraftigt sänkta skatter kommer också att innebära att skulderna kommer att öka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.