Tänker V förstöra Offentlig sektor

Tänker V förstöra Offentlig sektor? Det verkar så om man ska tro vad deras kongress beslutat. Förkorta arbetstiden med 10 timmar i veckan med bibehållen gör att det fattas 25% i personal eftersom man tar bort just den tiden för de som jobbar och jag har inte hört men tror att det är med bibehållen lön. Det finns redan idag brist på personal och då måste man höja bemanningen med 25%. Det går inte.
Det blir också en ökad kostnad med 25%. Varifrån ska pengarna tas, jag skulle tippa att vänstern som vanlig vill höja skatten och det är då kommunalskatterna och då är det de lågavlönade som drabbas hårdast då höjd kommunalskatten slår hårdast mot de med de lägsta lönerna

7 kommentarer

  1. Michael Rönnlund

    Vad du och många politiker inte verkar förstå är att inom 20 år beräknas 2,5 miljoner svenska jobb tas över av robotar. En del ersätts av nya jobb men inte alls i samma utsträckning.

    Kvarvarande jobb bör delas då det är viktigt ha ett jobb.

    Detta kommer innebära kortare arbetsdagar med samma lön då skatt på robotar drar in samma/mer summor till staten som vanligt lönearbete.

    http://robotnyheter.se/2017/02/20/bill-gates-vill-se-skatt-pa-robotar/

    https://digital.di.se/artikel/nu-borjar-debatten-om-robotskatt

    https://strategiska.se/app/uploads/folder.pdf

    https://m3.idg.se/2.1022/1.609890/jobben-som-forsvinner-nar-robotar-och-program-tar-over

  2. Lars Flemström

    Detta är en sak som både V och du borde tänka igenom ordentligt, innan ni lägger fram ogenomtänkta förslag respektive totalsågar själva idén innan det ens finns ett färdigt förslag att ta ställning till.

    En generell arbetstidsförkortningar i flera steg i kombination med övergång från ett till två skift normalarbetstid är en fråga, som jag har drivit varje gång saken har kommit på tal. Jag har aldrig stött osedda förslag. Med en övergång från ett till två skift hos arbetsplatser som idag bara har ett skift kommer drifttiden per vardag att öka från åtta till tolv timmar.

    Jag har aldrig stött kravet att alla ska ha en lika stor arbetstidsförkortning. Ej heller att alla ska ha bibehållen lön. Jag har också föreslagit att förändringarna ska föregås av en stor arbetskraftutredning, som kartlägger hur många arbetade timmar som behövs, för att klara allt nödvändigt och eljest önskvärt arbete. Och vilka utbildningsinsatser som behövs. Och vilka jobb, som inte alls behövs och kanske inte ens är önskvärda. Det torde vara fler än man tror.

    Att det inte skett några arbetstidsförkortningar i samma takt som rationaliseringarna och företagsnedläggningarna sedan 1970 har givit en tillväxt av helt onödiga jobb och sysselsättningsprojekt.

    1. Personer med en mycket hög lön ska inte vara med i den generella arbetstidsförkortningen, utan komma med först senare, och då med sänkt lön per månad (inte per timme),
    2, Personer med korta årsarbetstid i dag än motsvarande normalarbetstid idag ska bara få förkortning motsvarande nuvarande faktiskt arbetstid i dag och den nya normalarbetstiden.
    3. Personer med kortare arbetstid idag än den nya arbetstiden ska erbjudas möjlighet att gå upp till den nya arbetstiden.
    4. Utökade möjlighet till studier på halvfart parallellt med förvärvsarbete.
    5. Ledighet för besök hos bilprovningen, etc, ska inte bevilja. Löneavdrag ska alltid göras vid beviljad ledighet.
    6. Tillåtet uttag av övertid ökas under hela tiden till slutmålet har uppnåtts och under de första åren. därefter.

    Jag har läst vad jag kommit över av den förra stora arbetstidsförkortningen 1920, och har med ovanstående förslag försökt parera de problem, som då uppstod.

  3. Bertil

    Visst Lennart har du rätt i det du skriver. Detta om man enbart för fram budskapet om det negativa.
    men hör man Jonas så tar han upp annat där folk får skador sjukskrivningstalen ökar o.s.v
    Att se det som att personal kommer fattas ja då tänker Lennart på att detta sker direkt i moorn.
    Men förbereds detta på ett väl genomtänkt sätt över tid så kommer varken personalbrist eller pengar fattas.

    Vi behöver inte alltid tänka i banorna att kommunalskatt eller löneskatt ska höjas.
    Man kan tänka i banor som att finansiella skatten bör höjas.
    Förmögenhetsskatt men framförallt ISK skatten som är löjlig när börsen stigit i 10 år
    så har skatt på ISK sedan det infördes varit närmast obefintlig.
    Visserligen beskattas det på hela beloppet så de som gör förlust blir ju förlorare men
    så var det i det gamla systemet också om du inte kunde kvitta aktier.
    Sen kan produktionskatt börja debbateras.

    Så det behövs nya debatter om nya lösningar.
    Det går inte bara följa en nyliberal politik där skattesänkningar vinstmaximering
    är det enda nu ska man dessutom göra det på vårt gemensamma också.

    Vi bör få skarpa debatter om både förkortad arbetstid mer rörlig pensionsålder där tunga jobb bör få tidigare full pension. Där tumrullare får jobba längre upp i åren.
    Vi behöver debattera förkortad arbetstid. Vi behöver framförallt debattera skatteuttaget.

    idag när företag ökar produktionen genom tekniken sparkar folket och höjer lönen något för de som blir kvar men där vinsterna skenar och skattemedel sen ska gå till de som friställs. Detta till en allt sämre a-kassa, sjukförsäkring o.s.v
    Balansen vårt gemensamma och privata har blivit skev där produktionen sammantaget beskattas allt mindre för att färre är anställda.

    Så visst Jonas är inne på rätt debatt och rätt mål. Kapitalet vill inte skapa mer jobb de vill skapa färre jobb för människan och högre vinster. Ska belansen sen när teknik som AI ta över och vi ser färre jobba på varje arbetsplats då kommer i bästa fall fler företag men hur räcker därmed Jordens resurser till när takten går allt snabbare i produktionen.

    Så en debatt om produktionskatt är helt befogat vi måste jobba mindre för att jordens resurser ska räcka till och även för att jobben ska räcka till.

    Att vårt gemensamma skulle förstöras ser jag inte utan det måste bli tvärtom vårt offentliga måste bli starkare med Vänsterpolitik.
    jag har bestämt mig jag kommer inte rösta på sossarna utan på vänstern. Sossarna har gått för mycket åt höger. Så enkelt är det man värnar inte de svaga längre utan man måste skärpa sig i den frågan.

    • Petter

      Jo Bertil vi vet vad du kommer att rösta på, och vet ju sen tidigare att du gillar Castro och åsiktsregistrering så då finns ju bara V för dig. Och med facit i handen har vi ju sett hur bra det är i kommunistiska stater (inte). V har ju totalt 0 ekonomiskt sinne

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.