Lågutbildade får sämre Cancervård och så lite om stadsnät

Lågutbildade får sämre Cancervård. Det är inte acceptabelt att det ska vara så. I en rapport från Cancerfonden säger man att 2900 personers liv hade kunnat räddas om de lågutbildade fick samma vård som de med en högre utbildning när de insjuknar i cancer. Den nya rapport från svenska Cancerfonden pekar på stora ojämlikheter i cancervården. Den visar att utbildningsnivån påverkar risken att dö i cancer och att personer med låg socioekonomisk status löper betydligt högre risk att dö i cancer jämfört med välbeställda personer.
I studien påpekas att patienter från högre socioekonomiska grupper har en starkare benägenhet att söka vård och att ställa högre krav på vården än de lågutbildade. Det här måste man självklart göra något åt omedelbart.

Under dagarna 3 har stadsnätsföreningen haft sitt årsmöte här i Umeå med över 700 deltagare. Västerbotten fick visa upp sig med olika projekt som drivs här och gör att vi ligger i framkant. Många intressanta föredrag men ett som var speciellt intressant tycker jag var ett som professor Per Ödling höll och så här beskrevs programpunkten.

Varför bredband och digitalisering både skapat Trump och är landsbygdens räddning.
Vår värld förändras snabbt just nu, när det gäller allt från arbetsmarknad, livsstil och politik.
Per Ödling som förutspådde valet av Trump två år före valet av Trump, förutspår att den svenska liberala demokratin närmar sig sitt slut, där den enda räddningen är en ny guldålder för den svensk landsbygd
Ett föredrag som sammanställer insikter om varför vi har minusränta, om de nya It hoten mot demokratin, om hur vi fick Trump, Brexit och framför en evidensbaserad vädjan att fokusera att fokusera på landsbygdens utveckling och digitalisering. Så löd programpunkten och en av de mest intressant föredragen jag hört på länge. Jag är säker på att de flesta som var där håller med.

Du kan också läsa på VK debatt vad ordförande och VD skrev om oss i Umeå och Västerbotten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>