Tjänstemän i offentlig sektor kränks

. Tjänstemän i offentlig kränks. Detta är självklart alldeles åt skogen. Nu har Jusek som är den fackliga organisationen för jurister tröttnat och vill ha ett förbud mot detta. Det är helt rätt och visst har jag sett det efter så lång tid i offentlig sektor bland annat när V politiker kränkte tjänstemännen på ekonomikontoret och man gjorde en arbestmiljöanmälan om detta. Tyvärr insåg man inte vad man gjort.

Nu har man skrivit en debattartikel om detta i Dagens Nyheter och skriver att det bör bli straffbart eller otillbörligt i kontakten med myndigheter. Jusek hänvisar till att tonen i kommunikationen ofta är hård.

Många medlemmar utsätts för våld, hot, trakasserier, skadegörelse, mutförsök eller annan otillbörlig påverkan. Nästan var tredje medlem har varit med om något av detta de senaste två åren, enligt en enkät. Var femte känner sig otrygg i sin yrkesutövning pga oro för hot, våld eller trakasserier.

Detta är åt skogen att det ska vara så mot de personer som gör sitt jobb. Det skulle ha varit intressant att veta inom vilka områden det är vanligast även om jag tror att i topp ligger skolan och ärenden inom byggandet och överförmyndare. Jag tycker som Jusek att det borde vara straffbart. Finns ingen anledning varför inte.

6 kommentarer

 1. Ulf Parde

  Nej, vi behöver verkligen inte fler lagar och förbud för vanliga svenska människor. Domstolarna har redan för mycket att göra. Lite hårda ord i stridens hetta får även tjänstemän tåla. De har rörresten kanske inte alltid heller gjort rätt.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Nu handlar det inte om hårda ord utan många muäycket alvarliga hot som riktas både mot tjänstemäanen själv men även hans familj. Du skulle inte acceptera sånt tror jag. Ett problem är att många törs inte anmäla då de rädda för att hotet verkställs

 2. Jan Sjöström

  Hej.
  Och således lika straffbart för tjänsteperson att inte ta ansvar för sin handlingar ?
  Med vänlig hälsning // Jan

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Ja det finns en lag för tjänstemän och ytterst även där uppsägning, avsked men det sker en utreding före åtgärden

 3. Ulf Parde

  Jag vet att jag en gång förut lagt in en kommentar om det här- Konstigt att den inte syns;
  I VK tisdag 15/5 kommenterar Karin Pihl JUSEKS;s förslag (debattartikel i DN samma dag) om att skapa ett nytt brott så att otrevlighet mot myndighetspersoner skulle bli straffbart är rena vansinnet. Vi behöver inte ytterligare belasta rättsväsendet med nya lagar – snarare tvärtom. Hot, misshandel och skadegörelse är redan straffbart. Och jag tror inte alls att dessa skulle minska om någon som i mer eller mindre berättigad ilska sagt ett förfluget ord också ska släpas inför domstol för det.
  Det hela minskar yttrandefriheten och tar enorma resurser i anspråk inklusive arbetstid för den målsägande myndighetspersonen.Jag har själv under mitt yrkesverksamma liv arbetat 39 år inom Skatteverket (som medlem i JUSEK). Men jag anser ändå inte att byråkrater ska vara något sorts frälse. Alla lagliga beslut uppskattas inte. Men även myndigheter och dess beslutsfattare
  kan göra fel. Om man täpper till alla ventiler i en ångmaskin så exploderar den. Lite får man tåla. Annars ska man skaffa sig ett annat jobb. JUSEK;s förslag är elitistiskt och bör kastas i papperskorgen. Att anonymisera tjänstemän och beslutsfattare riskerar leda till bedräglig trygghetskänsla. Däremot bör svåra beslut i ökad utsträckning vara underskrivna av flera personer varav minst en chef. Karin Pihl talar i artikeln om att ”Tjänstemän som meddelat ett avslag på asylansökan riskerade att utsättas för hot”. Men inte heller här är lösningen ytterligare lagar som komplicerar umgänget mellan alla övriga i det svenska samhället. Längre fängelsestraff ger inget annat än ytterligare kostnader. Nej, här måste lösningen bli att de som fått avslag tas i förvar
  och att utvisningen verkligen sker oavsett vad som väntar i hemlandet.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Jag lägger inte ut kommentarer där man tex kränker en person eftersom bloggaren dvs jag är ansvarig utgivare. Det måste bli straffbart för de som hotar och kränker offentligt anställ. Jag ska berätta gör dig exempel muntligt när vi möts

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>