Bostadens lyckade försäljning

Bostadens lyckade försäljning. Den här bloggen har idag varit i VK och på deras debattsida. Lyckad försäljning av 1600 lägenheter varav 450 var enkelrum i korridor. För det första ger det pengar till underhåll som var eftersatt. Jag tycker inte orsaken kom fram vid försäljningen men det beror på att man inte fått de hyreshöjning som behövs för att klara det underhåll som behövs. I längden går det inte att fastighetsägarna ska in med nya pengar för att klara underhållet utan det ska självklart hyresgästerna betala och det sker genom hyran. Eftersom de privata fastighetsägarna följer bostadens hyressättning blir det eftersatt underhåll även där.

Att inte sköta fastighetsunderhållet gör att fastigheterna förstörs. Vi har inte heller i kommunen satt av tillräckligt med pengar för kommunens fastigheter vilka gjort att det blivit investeringar och högre är alltid hyrorna för nyproduktion. Ett annat alternativ för bostaden har varit att helt sluta bygga nytt vilket självklart är en idiotisk väg. Tack vare försäljningen har man kunnat öka underhållet med 100 miljoner per år vilket inte leder till ökade hyror.

Det här ger också att Bostaden även kan ta ansvaret för att bygga olika typer av boenden för äldre vilket inte gick att göra tidigare då man påstod att momsen la hinder i vägen. Kommunen har ansvar för vissa boenden för äldre och självklart har det varit att har vi ett bostadsbolag ska de även ha ansvar för äldreboenden. Där är jag helt säker på att hyresnivån kommer att sättas så att där kommunen betalar hyran får man underhållet på hyran.

Nu blir det ca 700 lgh totalt för äldre. Det här sprids över kommunen och på Väst teg blir 280-300 , Mariehem 70. Lodet 180 som ligger mitt i stan vid busstationen och blir klart för byggande när budstation försvinner Hagaborg 150 lägenheter. Ett efterlängtat tillskott när andelen äldre ökar Den eftersläpning av underhållet som funnits rättas delvist till och ökar från 200 milj till 300milj/år dvs 1/3 vilket är mycket.

Bostaden bygger i dag vanliga lägenheter på Kv. Mården 160 lgh. Kv Focken 87 lgh och Kv Laxen 20 lgh. Tack vare försäljningen gjorde man en nedskrivning av lånen med med 1 miljard och soliditet ökade från 26% till 42%. Nu har Umeå ett handlingskraftigt bolag igen för Umeås tillväxt, som gör att man kommer att bygga mellan 180-200 lgh /år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>