Opinionssiffror kommer ofta tolkas olika

Opinionssiffror kommer ofta tolkas olika. Ja fredagen kom en ny undersökning och de kommer nu ofta och i bland jämförs de mellan de olika institut vilket jag tycker är helt fel. I den här Sifo undersökningen visar det att S inte tappat något alls vilket knappast gläder Mats Knutsson på SvT och det gör säkert inte heller att moderaterna backat med hela 3% på en månad . De svarta rubrikerna S får har inte synts till om M men nu är man på nivåer när Batra fick gå. Har det varit S har vi sett katastrof, partiet i kris, kris för Lövfen och många andra svarta rubriker.

Jag tycker själv att det är märkligt att inte våra siffror är högre då det endast är vi Socialdemokrater har en sammanhållen välfärdspolitik som bygger på den generella välfärden och att den ska finansieras och det enda sättet är genom skatter. Det är en skälvklarhet för mig och att det blir mindre välfärd med alliansens budget både i riket och i Umeå kommun där man också ska sänka skatten och där SD,s politik slår hårdast och speciellt mot de inlandskommunerna då man ska skära i statsbidragen. Undersökningen visar att det säkert blir tufft för KD att vara kvar i riksdagen och även MP ligger på 4%. Ett annat parti som har det tungt men det speglas inte alla i media men de har 1% till att degraderas för att tala idrottsspråk. Så tillbaka till opinionsundersökningen som den ser ut i Sifo/SvD.

Detta Sifo mätningen för Juni och siffrorna inom parantes är siffrorna för maj månad
Moderaterna: 20,6 (23,6)
Liberalerna: 4,9 (4,8)
Centerpartiet: 10,8 (8,1)
Kristdemokraterna: 2,4 (3,5)
Miljöpartiet: 4,0 (4,0)
Socialdemokraterna: 26,1 (25,2)
Vänsterpartiet: 9,8 (9,3)
Sverigedemokraterna: 18,5 (18,7)
Övriga: 2,9 (2,9)
Källa: Svenska dagbladet.

4 kommentarer

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Nej du har fel, de har ju redovisat vad folk ska rösta och då kan varken överskatta eller underskatta något. I så fall är det inte en oppinonsundersökning

      • Anders

        De har inte redovisat vad folk ska rösta. De redovisar vad folk uppger att de ska rösta på och det är inte samma sak. Fortfarande är det många som sympatiserar med SD som inte uppger att de kommer att rösta på det partiet. Därför finns skäl att misstänka att siffrorna för det partiet är i underkant. Sedan skiljer sig resultaten åt mellan olika undersökningar. Om ett visst opinionsinstitut konstant överskattar ett visst parti och konstant underskattar ett annat kan man ifrågasätta urval och metod.

        • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

          De flesta har frågan som lyder så här. Vilket oarti skulle du rösta på om det var val idag

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.