Vi säger nej till marknadshyror

Vi säger nej till marknadshyror. Vi socialdemokraterna väljer ett starkare samhälle och investeringar i trygga och attraktiva bostadsområden framför skattesänkningar och privatiseringar. Så bygger vi ett tryggare Sverige. För alla.
Med marknadshyror ökar otryggheten

Tre miljoner människor i Sverige bor i dag i en hyresrätt. Vid ett införande av marknadshyror riskerar hyresgäster chockhöjda hyror på tiotusentals kronor om året. Det skulle tvinga folk att flytta från sina hem och därigenom öka otryggheten. Detta visar en rapport som Hyresgästföreningen nyligen släppt.

När nu Moderaterna öppnar upp för att avreglera hyresmarknaden riskerar det att leda till rejält höjda hyror i stora delar av landet. Det är en politik som slår mot vanligt folks trygghet. Moderaternas otrygghetschock står i kontrast Socialdemokraternas politik. Vi vill bekämpa bostadsbristen och genom stöd till fler hyresrätter och stabila förutsättningar för Sveriges hyresgäster. Det är så vi bygger ett tryggare Sverige.

En fullständig avreglering av hyresmarknaden skulle för dig som bor i Stockholms län kunna ge en hyreshöjning på 46 procent i genomsnitt. I Göteborg riskerar hyrorna att öka med så mycket som 50 procent, medan hyresgästerna i Halmstad och Helsingborg kan vänta sig hyreshöjningar på 30 respektive 24 procent.

Även en mindre hyreshöjning på 20 procent skulle påverka många hyresgäster. Beräkningar visar att en sådan nivå skulle innebära en årlig kostnadsökning på 2,6 miljarder för bostadsrelaterade bidrag.

Vi socialdemokrater tror istället på den svenska partsmodellen, där hyresgästerna och fastighetsägarna kommer överens om hyrorna. Vi vill värna om allas rätt till en bostad, oavsett storlek på den egna eller föräldrarnas plånbok. I stället för att sälja ut allmännyttans hyresrätter vill vi bygga fler hyresrätter.

Om detta handlar valet i september 2018. Vi vill se ett starkare samhälle med en trygg bostadspolitik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.