För lite foder och djur slaktas

För lite foder och djur slaktas. Det är årets effekt av den torra våren och sommaren. Det är självklart inte bra samtidigt som vi vill öka lokalproducerade varor och även som MP vill göra, vilket jag delar att öka vår egen självförsörjning av livsmedel. Många tycker att naturens regler är bra och ger den inga skördar så får det bli så. Då kanske staten måste se över de regler de har för sina stöd.

I byn och byarna runt om kring stugan håller man på med slåtter och även på våra marker som vi gratis överlåter till en jordbrukare som dessutom har runt 30 års leverans av felfri mjölk. I år är det alldeles för dålig tillväxt av hö. Det pågår även en slåtter av mark som inte används för jordbruk och där kör man med slgghacka och bara hackar sönder höet och det lämnas på åkrarna. Det finns stöd för öppna landskap så inte jordbruksmark försvinner. Det är ett hinder i dag för jordbrukare då det endast används för att få in några kronor och inte för livsmedelsproduktion och har så använts i mer än 30 år.

I Norrland och ute i de mindre byarna blir det bara fler åkrar som blir tillhåll för att producera råttor och möss. Ska vi ha ett jordbruk och helst ett som är ekologiskt då måste de små markerna återgå till jordbruksproduktion och inte bara för att de ska användas för slåtter. Det finns självklart ett sätt med detta och det är att ta bort det stöd som finns för öppna landskap. I de byar jag nämnt har inte en enda kvadratmeter återgått till att producera foder. Stödet har inte fått den effekt som var meningen och då måste det ses över. Flytta stödet till foderproduktion för idag med den maskinpark som finns för bland annat slåtter tar det inte lika lång som förut att slå. Det är ett slöseri att inte nyttja jordbruksmark vad den är till för. Jag tyckte att MP,s syn på ekologisk odling och större egenförsörjning var bra men då måste man ompröva sin syn på stöd för öppna landskap.

4 kommentarer

 1. kenth gustafsson

  Det borde ju du veta att samhället styrts så allt går ut på pengar och så stor lönsamhet
  som möjligt…då gäller de stora vägarna och de små glöms bort i sammanhanget.
  Det finns många ut-åkrar i landet som tyvärr växer igen för ingen lönsamhet bruka dem.
  För 30år sen fanns det en potatisodlare som häll åkrarna intill flyget öppna men…
  lönsamheten försvann och se hur den björkskog som tagit över där numer.
  Den generation som brukade sim mark och skötte sin skog är för länge borta och
  dess barn o barnbarn är inte intresserade av detta utan om de har kvar marken är det
  oftast bara för någon veckas jagk på hösten.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Tyvärr har du mycket rätt i din kommentar. Där vi har stugan och mark har vi en bonde som brukar den medan en granne kör runt och vara hugger ned grödorna. Jag tror att bonden ville arrendera men vet inte varför han inte fick.

   • Olle

    Det är väl svenska avundsjukan ,bättre att slå och låta ligga istället för nån kan eventuellt kan tjäna på det. Nej antagligen har han EU bidrag för att ha träda och då får man inte ta reda på det utan dispens , bättre i Norge där all åker ska brukas. Vi lägger en djäkla massa pengar för att vara med i EU men får lite tillbaka. Och tyvärr blir det då så att det är bättre med Trädesbidrag än att odla på åkrarna. Men tror att verkligheten hinner i kapp oss .Självförsörjande graden är ca 24 % och det blir slut i affärerna på 1 vecka vid kris.Finns heller inga bränsleförråd så vi kan heller inte bruka våra åkrar vid en kris vid våra gränser.Enkelt för en fiende att inta Sverige bara genom att patrullera våra gränser och stoppa tillförsel av importerad mat och drivmedel. På en månad svälter de ”förtätade” städerna.De tre sista valen har det snackats om att vår livsmedelsförsörjning måste ökas men efter valen är det lika fort glömt. Endera har politikerna dåligt minne eller så ljuger de.Gissar på det sista, vi är bara valboskap.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>