Torkan och brist på regn ett helsike för djuren

Torkan och brist på regn ett helsike för djuren. Jag skrev i går en blogg om att jag tycker det är fel att ge bidrag till åkrar som bara slås ut. Det finns för lite mark som odlas och där måste det stödet göras om. Visst ser det bra ut när marker som inte brukas för foder är slagna men det finns inget reservfoder. Det gäller att ge ett ansvar för markägarna att endera slå sina marker och sälja fodret eller att arrendera ut marken till bönderna. Vår mark får bonden nyttja gratis och får även ta arealstödet och det har fungerat hur bra som helst. Jag lägger ut en artikel från Omni om detta.

Det torra vädret riskerar att få långtgående konsekvenser för Sveriges djurägare eftersom det råder brist på foder, rapporterar Mitt i Stockholm.
Per Persson, ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund i Mälardalen, uppmanar alla hästägare att så snabbt som möjligt köpa ordentligt med foder  innan det tar slut.  Men det kommer bli otroligt svårt och man måste faktiskt mentalt förbereda sig på att hästar kommer behöva skjutas av, säger han till Mitt i.

Mina förslag ger självklart ingen effekt detta år men åkrar som man bara slagit måste ju både plöjas, gödslas med mera om de ska vara odlingsbara nästa år. Hoppas att några ansvariga som Bucht och jordbruksnäringen läser detta och se vad som är möjligt

2 kommentarer

  1. Petter

    I Norge kräver nästan staten att all mark ska odlas ,det gör det inte i Sverige. Det är bara att titta på kommunernas upphandlingar vad gäller livsmedel, detta är fruktansvärt att inte välja svenskt. Och vilka vill gynna landsbygden ,jo alla när det är dags för val då är vi på landet värt nåt. Sen håller sittande regering med MP och sätter ytterligare käppar i hjulet för ett svenskt jordbruk med alla bränslepålagor.Hur ska vi kunna leva och verka på landsbygden utan skolor och beskattade på avstånd via bränsleskatt.MP klassar jordbruk som miljöfarlig verksamhet .Löfvins makes mans bil är en miljöförstörande bil men detta tyckte hon var ok för att han behöver den i jobbet.Vi behöver också våra bilar och traktorer i jobbet.Vi har ingen kollektivtrafik ,vi måste ha en bil och jordbruket är ingen vinstmaskin så vi har inte råd med flotta nya elbilar. Är politikerna helt fjärmade från verkligheten. Men Elcyklar går det att få dra av 25 % på ,dessa gynnar väl också bara stadsbor. Mina kompisar har köpt men det är bara för det är kul, de har ingen praktisk nytta av dom för de tar ändå bilen .

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Det är bra att du tycker åkermark ska användas och jag hoppas att du i detta menar man inte ska få stöd för att köra med slagghacka. Det var det som bloggen min handlar om därför svarar jag inte på annat. På min blogg kommenterar jag bara och släpper fram kommentar som handlar om vad jag skrivit i bloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>