Många har en märklig syn på andra människor

Många har en märklig syn på andra människor. Det har jag mer än en gång fått uppleva och se och höra. Det är precis som om en del tror att man är dum i huvudet bara för att man har gått bara 9 år i skolan, en B skola och sedan 3 års realskola. Jag är dock helt säker på att vi nog nästan kunde lika mycket som de som gått längre. Jag har mött många som tex gått på universitetet och inte kan räkna procent i huvudet och nästan inget om man inte har teknisk hjälp.

Vi har haft i alla fall en person som sade till Margot att hur kunde hon vilja ha mig som kommunstyrelsens ordförande som har så dålig utbildning och inte kunna kommunicera på flera språk. Däremot litade Margot på mig till 100 % och hon var borta ganska mycket och lämnade åt mig att sköta kommunen och lade sig aldrig heller i hur jag drev frågorna. Jag har i alla fall fått mycket bra utbildningar genom Byggnads och LO där jag var aktiv med centrala uppdrag

Jag blev i alla fall kommunstyrelsens ordförande 1995 ,även om början inte var speciellt lätt då det gällde att titta framåt efter den stagnation efter att alliansen styrt med hjälp av MP. Det var en mörk tid för Umeås utveckling när det gäller framtiden. Socialdemokraterna fick ta över under min ledning och jag tycker utan att skryta att vi lyckats mycket bra. Vi har verkligen satt Umeå på kartan som en av de mest framgångsrika kommunerna i vårt land. Ta bara alla priser vi fick och blev Europas kulturhuvudstad som Marie-Louise Rönnmark höll i på ett mycket bra sätt

Jag fick leda kommunen i 20 år utan att vi behövt lämna i från oss styret. Alla 20 åren med Marie-Louise som vårt andra kommunalråd. Vi har också försökt hitta breda lösningar som översiktsplanen och när marknaden såg att vi var överens gick proppen ur och byggandet tog jättefart.

Socialdemokraterna fick Kommunstyrelseordförande första gå gen 1980, även om Torsten Persson var den mest kände politikern under samlingsregerandet som upphörde 1976 tror jag det var. Sedan Var det Margots Wikströms tur fram till 91 när borgligheten tog över och det blev en tid när mest bråkade internt. Efter valet 94 var det åter vår tur och Margot i knappt ett år då hon blev Kommunförbundets ordförande.

Sedan blev det min tur att leda S- gruppen och även kommunen. Det har varit en mycket framgångsrik tid inte minst samarbetet med UMU och höjdaråren var med Göran Sandberg när han var rektor. Vi lyckades med Göran Perssons hjälp få till Botniabanan. Även där var moderaterna emot liksom de är emot Norrbotniabanan. De föredrar heller dieselbilar och har inte haft miljön högt på dagordningen.

Under mina knappt 20 år har vi haft två regeringar tillsammans med V. Den första perioden fungerade väl även om Eva Arvidsson hade stora problem att få med Lasse Jackobsson. Den sista perioden gick också bra fram till att vänstern for fram till de lögner man kom med i förra valrörelsen. Vi hade gjort stora överskott som vi använde till att stärka vissa områden som ungdomsarbetslösheten där även Balticgruppen bistod oss med 20 miljoner. Vi var överens med de andra partierna hur det skulle hanteras i boksluten , nu får man inte det vilket jag är förvånad över.

Det har varit hur många framgångar som helst inte minst IKEA och arbetet med en nya färja som är en långbänk där jag är besviken först på den borgliga regeringen och sedan den Socialdemokratiska regeringen som inte gjorde som den finska att ge ett stöd.

Jag är i alla fall stolt över de 20 åren jag lett kommunen tillsammans med de övriga i S-gruppen men tycker också det samarbete som vi haft med de borgliga varit bra och är helt säker på att ett samarbete över blockgränsen är viktigt om man vill flytta fram kommunens positionerna vilket vi har gjort.

Det finns mycket jag skulle kunna berätta men avstår. Nu har Hans styrt snart i 4 år tillsammans med många nya ordförande och jag tycker de gjort ett bra jobb. Det är nya roller för de flesta och det är inte så lätt som många tror och dessutom har vänsterpartiet betett sig märkligt under perioden. Utan oss är jag helt säker på att det inte varit den utveckling som det blev. Vill du ha en regering som vill framåt i kommunen då ska du rösta på för vi går till val på att behålla en bra välfärd och det gör man inte om man sänker skatten

6 kommentarer

  1. örjan

    Det man inte kan går att lära sig och jag tror du är en ärlig person som vill framåt och inte bara för egen del, däremot är de personer du valt att samarbeta med inte ärliga, det är egoister till skillnad mot dig. Det är ditt misstag att du valt att släppa fram dem. Marie-louise skulle varit den som efterträde dig. Hans är criminal minds, oavsett utbildningsnivå.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag tror att Hans var rätt för Marie—Louise var inte sktuell då hon liksom jag ville trappa ner. Hon hade ett hårt jobb med kulturhuvudstad och hade tänkt ha det lite bra men så kom hon in som ersättare i riksdagen men blev kvart som ordförande i fullmäktige

  2. Carola Bodén

    Ja, det finns absolut en viss attityd, hos vissa akademiskt utbildade, eller, ärligt talat hos majoriteten av dessa. Detta handlar dock mer om klassamhället än om bildning och kunskap, om medelklassens rädsla och ambivalenta syn på sin egen roll. Att däremot förkasta bildning, ( i den mån den nu förekommer i vårt nuvarande utbildningssystem, med friskolor och mätsystem, genomfört av borgarna, men vidmakthållet av S.) Att lyfta fram sin korta och uppenbarligen något bristfälliga utbildning som en merit snarare som en svaghet i sammanhanget finner jag märkligt. En fråga som arbetarrörelsen alltid drivit är just att bryta kunskapsmonopolet, att man skapade sina egna bildningsförbund, att arbeta för att alla, oberoende av ekonomisk situation, skall ha rätt till högre utbildning. Om man inte gör det hamnar arbetarrörelsens representanter ofrånkomligen i knät på den ekonomiska eliten. Vilket har bevisats.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag tycker som jag skriver i bloggen att man inte ska ljuga och beskylla politiker för saker som han inte vet något om. Du vet ju vad jag skrev i bloggen och det hsndlar om den affisch han publicerade men en sak vet jag säkert att sånt skadar universitetet. Tror du man ger bidrag där man på felaktiga grunder inte vet varför man fattar vissa beslut. Det är ingen skam att man gör upp med andra partier i stora avgörande frågor som planering. Hans lögner om S bäddar för alliansen det gillar inte jag

  3. Anders

    Tycker du gör en lite orättvis jämförelse. Bara för att man inte kan räkna procent i huvudet eller nästan inget utan teknisk hjälp behöver man inte vara dum i huvudet heller. Vi har tillgång till teknisk hjälp idag så varför inte använda den och sedan använda hjärnutrymmet till annat? Mycket av det som man ägnade sig åt förr var fullständigt meningslös utfyllnad (jag vill inte ens kalla det kunskap) som t ex att lära sig psalmverser utantill.

    Sedan vet jag att du är jävligt kunnig på flera områden och ibland är det bättre att ha en annan bakgrund just eftersom man tillför andra perspektiv och inte är akademiskt ”skadad”.
    Det intressanta är inte hur länge man studerat utan hur man har tillgodogjort sig utbildningen. (vilket också innebär en förståelse för det livslånga lärandet samt att man kan lära sig massor utanför klassrummen.) Allt handlar om vilja och nyfikenhet!

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Och om man följer med och tar åt sig av nya kunskaper. Tittar man tillbaka 20 år i tiden var det andra kunskaper om vad som var bra mat

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.