Här kommer lite information från Finland

Här kommer lite information från Finland. Det handlar inte om den nya färjan utan om hur rollerna i politiken är om vi skulle göra som Finländarna nämligen att gå över till republik och i stället ha en president i stället för ett kungahus. När Sverige och Finland hade skilsmässa så avskaffades också Kungahuset. Jag hade tidigare en blogg om presidentens makt i Finland och jag fick ett sms i dag från min gode vän Johan Björk som förutom att ordna sportresor även är Finlands hederskonsul i Umeå. Jag lägger ut hela smset och gör det efter att jag bett om och fått tillåtelse om detta och så här lyder det.

Hej Lennart
Vi är i huset i Finland tillbaka från VM finalen i Moskva. Läste din blogg i VK
Du undrade över den finska presidentens makt och varför Finland står som värd för toppmötet i Helsingfors I den finska grundlagen är det inskrivet att Presidenten tillsammans med statliga utrikesrådet står enhälligt för utrikespolitiken.
Här har riksdagen o utrikesministern mycket lite inflytande

Så har det alltid varit. Den finska presidentens ställning är mycket stark.
Möjligtvis Macron har samma befogenhet, Idag har President Sauli Niinistö på kort tid byggt upp ett stort förtroende både i Väst ( Trump)
I väst och Putin , ( i öst) samt han blir alltid tillfrågad i EU om utrikespolitiken – hur man bör agera.

Det handlar om att skapa förtroende
att Finland har en 130 mil gräns mot Ryssland bidrar till att en finsk en president i alla tider Prioriterat utrikespolitiken. Något som finländarna förstår och uppskattar. President Niinistö fick 65-70 procent av rösterna i valet för någon månad sedan. Niinistö har fortsatt arbeta i samma fotspår som f.d finska presidenter,

Mauno Koivisto stod värd för samma toppmöte 1975. Sverige slår Finland i många grenar. Men kommer aldrig att få uppdraget att anordna ett möte mellan USA o Ryssland. För detta krävs bättre politiska relationer.
Med vänlig hälsning
Johan Björk
Finlands honorärkonsul i Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.