Hur är det med kunskapen hos SOS

Hur är det med kunskapen hos SOS. Ja det är för djävligt dåligt måste jag säga. I dag vid 11 tiden skulle jag in till stan för ett ärende. Då hade det kommit ett larm om en brand vid Högbränna. I radion sa man att det brann i just Högbränna och att det var på stambanan mellan Nordmaling och Bjurholm. Jag tog och ringde upp radion och talade om att det går ingen järnväg till Bjurholm. De var förvånade då de hade fått beskedet från SOS alarm. Ni förstår att jag blev heligt förbannad och talade om som det var att det går ingen järnväg mellan orterna men att Botniabanan går till Nordmaling.

Jag talade om att järnvägen heter stambanan och går från i södra länet från Vännäs vidare söderut förbi Hörnsjö till Nyåker vidare söderut till Norrfors osv. Killen på radion lite på vad jag sa då vi just stod i Högbränna. Det är klart eftersom jag haft ett det yttersta ansvaret för kommunen i kris blir förvånad om man skickar ut information som är helt fel. Jag tycker att detta måste vi alla fall få reda på då jag litar på att det radion sagt till mig är sant.

Vi åkte hem på eftermiddagen och skulle köra samma väg tillbaka Gräsmyr Hörnsjö vidare till Nyåker. Nu kom vi inte längre än till Högbränna för där var det stopp att köra vidare på grund av branden vid Högbränna/Tallberg där elden var nära på att gå över vägen så risken var stor för att fasta i lågorna. Det pågick diskussion om evakuering och det talade man om senare i radion att just evakuering skulle på påbörjas och ske.

Det var väl som det skulle ske men jag tyckte till åt polismakten och menar att man måste stänga av vägen där man måste svänga av för att ta sig vidare. Polisen lovade ta åt sig förslaget för det blir ju mycket långa vägar att köra i onödan och man får för många in i ett område. Man måste tycker jag låta en evakuering ske utan en massa åskådare för jag tror att människor som tvingas utrymma sina hem mår inte bra.

6 kommentarer

  1. Karl

    Kommunikation bygger alltid på att avsändare och mottagare förstår varandra, i fallet med SOS som du beskriver har det tyvärr inte fungerat. Du beskriver att man ”I radion sa man att det brann i just Högbränna och att det var på stambanan mellan Nordmaling och Bjurholm. Jag tog och ringde upp radion och talade om att det går ingen järnväg till Bjurholm.”

    För de flesta bekanta med området så vet de att stambanan går mellan Nordmaling och Bjurholm det vill säga ett par mil in i landet och att det vid Högbränna brann. Med andra ord så hade SOS helt rätt i sitt påstående men du tolkade det helt fel, därmed inte sagt att meddelandet var tillräckligt klart och tydligt (med andra ord idiotsäkert). Bra att du i alla fall ringde upp så de kan formulera sig så att alla begriper i framtiden.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Du ska inte skriva och kommenteta när du är så okunning. Stambanan går inte mellan Nordmaling ocj Bjurholm. Nordmaling har ingen stambana itan Botniabanan, om du öäst min blogg har du kanske förstått att stambanan går från Vännäs via Hörnsjö, Nyåker Norrfors och vidare söderut och passetar Mellansel

      • Karl

        Lennart ursäkta att jag kommenterade inlägget, jag är inte okunnig men tyvärr gick mitt budskap inte fram till dig. Jag är väl bekant med trakterna då jag bor i närheten och om du tittar på kartan mellan orterna Nordmaling och Bjurholm och drar ett streck från norr till söder så kommer du säkert märka att du träffar av stambanans sträckning. Den ligger alltså mellan orterna, ingen har över huvud taget nämnt att sträckningen är från Nordmaling-Bjurholm. Varken SOS/Radion eller jag, det är du som har tolkat det så. Det är problemet med all typ av kommunikation, avsändaren kan inte garantera att mottagaren uppfattar det som avsågs.

        • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

          Jag var just i högbränna när de läste upp budskapet i radion. Att Radion sa så på stambanan mella Nordmaling och Bjurholm. Det kan inte toljas på annat sätt och jag tror att radion ändrade sig men de sa att uppgifterna hade de fått från SOS. Jag är väl förtrogen med området då jag har växt upp i långvattnet. Sedan har jag stor erfarenhet som KSO av SOS och i bilen hade jag också en ambulansförare som kört i mer än 30 år.

          Dom sagt det är Radion jag lyssnade på

  2. Christer Åström

    Hejsan

    Det är förmodligen ordet ”mellan”, som ställer till det. Mellan Bjurholm och Nordmaling kan tolkas som att det går en järnväg från Nordmaling till Bjurholm, men det kan också tolkas som ”mittemellan”, alltså att det går en järnväg (stambanan) i nord/sydlig riktning, mittemellan Nordmaling och Bjurholm och sålunda inte berör någon av orterna, utan att den går ungefär lika långt från båda orterna (mittemellan).

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Man sa i radion att det var på stambsnsn mellsn Nordmaling och Bjurholm

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.