Pigwedgion av Thedoktor en blogg om S och jag om miljön

Pigwedgion av Thedoktor en blogg om S och jag om miljön. Bloggaren är Patrik Hockum som fram till 2014 hade uppdrag för Mp men nu hos V enligt egna uppgifter. Han verkar ha varit frånvarande när det gäller min oro för klimatförändringarna men tycker det är bra. Han påstår att jag drivit klimatförstörande projekt som vägpaketet.

Då har han helt fel för ingen av oss som varit med och satt oss in i trafikfrågorna vet att det är den enda lösningen för att få en bra miljö i centrum där vi har överskridande av luftkvalitetsnormen. Alla utredningar som gjorts visar på att enda sättet är just att bygga ringleden. Tyvärr har det dragit ut på tiden så att kommunen inte kunnat vidta de övriga åtgärder i vägpaketet som är tänkt för att få bort trafik från centrum. Det som kommit igång förutom 3/4 av ringen är arbetet med gröna friköp. Har du inte läst vad det innebär gör det.

När det gäller staden var vi och v fullständigt överens om att bygg den täta staden 5 km staden just av miljöskäl. Den ger bättre förutsättningar att få bra och tät kollektivtrafik och även få fler att cykla till och från jobbet. Vi har den miljövänligaste kollektivtrafiken med elbussarna även om det uppstod en del problem med driften men det gör det som oftast eftersom vi var först. Volvo trodde inte på elbussar när Hybricon kom igång men nu har även de lärt sig. Vi har haft nästan ett enormt ökande av kollektivtrafiken

En stor och kanske den största miljöfrågan var att vi lyckades få regeringen Persson att satsa på Botniabanan. Den om någon har jag sagt är det viktigaste jag varit med och fått driva igenom. Nu har det dessutom blivit grönt med Norrbotniabanan där vi började arbetet att få till den när Botniabanan var klar.

Vi har självklart gjort många andra stora insatser för en bättre miljö inte minst att vara med och finansierat utvecklingsprojekt med universitetet och företag. Inom natur lyckades vi vända Vattenfalls åsikter då det gällde fiskvandringen i Vindelälven. Läget uppstod när det kom nya säkerhetsbestämmelser för dammluckor då jag och vi krävde att vi skulle lösa fiskvandringen som varit en konflikt sedan 1956. Forskare på SLU hade berättat för oss att laxfiskar går upp samma väg som de går ut och ut gick de flesta genom turbinerna och den vägen går det inte att gå upp. Det fanns en lösning på detta och det blev en ny laxtrappa med ett minikraftverk och en smoltavledare leder smolten till laxtrappan när den ska gå ut i havet.

Detta är bara några av alla de exempel som gjorts för en bättre miljö och för att vara ärlig tycker jag du var dåligt påläst om vad jag och mitt parti gjort för miljöns skull. Jag tror att det går att utveckla en kommun och växa men samtidigt ta ansvar för att vi får en bättre miljö. Inte minst stadskärnan har fått en bra upprustning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.