Folkomröstning om välfärden

Folkomröstning om välfärden. Det är det valet handlar om. Jag är helt säker på att de flesta bloggläsarna förstår att mindre pengar ger mindre och vise versa. Den moderata skattesänkningar kommer att slå mycket hår mot välfärden men de har av taktiska skäl inte talat om var de ska skära ner. Sänker man inkomstskatten måste de höja någon annan skatt. Det är inte bara välfärden som kommer att drabbas utan skolan, sjukvården eller annan verksamhet som kommer till kommunerna via statsbidragen. Pensionssystem ska vi också tillföra nya pengar för pension till låginkomsttagare. Det är inte som de borgliga säger att det ska tas ur de fonder som redan är avsatt till var och av oss som jobba.

I stunder då livet är ömtåligt behöver samhällets stöd vara starkt. Det här valet kommer att bli en folkomröstning om vår gemensamma välfärd. Som en del av det största trygghetsprogrammet i modern tid går vi till val på att förbättra arbetsvillkoren för de som jobbar i kommuner och landsting.

Det är välfärdens hjältar  undersköterskor, vårdbiträden, barnskötare och fritidspedagoger  som bär upp välfärden i Sverige. Men framöver ser vi en betydande brist på personal med rätt utbildning, samtidigt som många fortfarande har otrygga arbetsvillkor.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har investerat i välfärden, istället för att sänka skatterna. Det har lett till 100 000 fler anställda. Dessutom ska alla kommuner införa rätt till heltid och fasta anställningar för nyanställda, tack vare kollektivavtalet mellan Kommunal och SKL. 

Idag föreslår vi ytterligare reformer för att göra det mer attraktivt att jobba med omvårdnaden av våra barn och äldre:

Minst 90 % av de anställda inom landets kommuner ska vara tillsvidareanställda. Garanterad tillsvidareanställning på heltid till alla som slutför vård- och omsorgsprogrammet eller barn- och fritidsprogrammet
Fler utbildningsplatser för undersköterskor och för vidareutbildning på yrkeshögskolan
Låt proffsen vara proffs  avskaffa minutscheman i hemtjänsten.
Investeringarna i välfärden ska öka med minst 65 miljarder jämfört med 2014. Välfärden ska alltid gå före skattesänkningar

2 kommentarer

  1. Björn

    Garanterad tillsvidareanställning, innebär det en heltidsanställning? Har du Lennart någon teori om hur kommunerna ska finansiera en sådan reform, och inom vilken tidsrymd är dessa reformer som du nämner i inlägget tänkta att genomföras?

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Staten ska bidra till detta. Det finns sedan länge något som heter finanserings politik eller liknande namn som säger om staten fattar beslut ska de stå för kostnaderna så var det även när borgarna styrde även om vi i kommunerna alltid har tyckt att vi inte fått full ersättning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.