Vk gör fel jämförelser

Vk gör fel jämförelser. Nu är jag inne på dagens artikel och jämförelsen om åldern i kommunfullmäktige och snittåldern på Umeåborna. Det går inte om man jämför äpplen och päron. De tar exempel om snitt åldern som ett exempel. Ledamöterna i fullmäktige är den 50,8 år och bland Umeåborna är den 38,8 år. Där har man just jämfört äpplen och päron eftersom man måste vara 18 år för att sitta i fullmäktige och när man talar om en snittålder på befolkning så är den 38,9!år och då jämför man från noll år. Det är ett måste att ha fyllt 18 år för att sitta i kommunfullmäktige nämligen i september när valen skett.

Befolkningsprognosen för i år utgick från att det skulle vara knappt 27000 Umeåbor mellan 0 och 18 år. Detta innebär att VK,s jämförelser om ålder går inte att använda som VK gör. Lite märkligt för mig är att inte Jessica Wide från Universitetet påpekade detta.

Men lönen för politikerna är högre än för snittet för Umeåborna men lite lägre än snittet av medelinkomsten i lite under rikssnittet i Sverige och till det finns också en naturlig förklaring nämligen alla studenter på Umeå Universitet där det fanns 33 979 inskrivna 2017 och på SLU knappt 4000 helårsstuderande. Det är det som gör att snittet på löner är lägre än snittet i Sverige då studenterna inte har mycket lön vilket gör att kommunen får bidrag från staten för inkomstutjämningen, men den stora andelen studenter kostar inte så mycket för välfärdstjänster och då får betala mest till kostnadsutjämningen av alla svenska kommuner. För 2014 betalade Umeå drygt 4000 kr/invånare nämligen 474 miljoner. Det där beskrev jag i en blogg den 6 september.

Jag kände att när man talar om att fullmäktige har en ålder på över 50 år kan det inte jämföras med snittåldern eller medianåldern för Umeåborna. Jag hoppas verkligen att man ska göra korrekta jämförelser och det här är ingen konst att ta reda på i It åldern. I nödfall får ni ringa mig. Jag tror att Umeå totalt har en representation som motsvarar hur det ser ut när det gäller ålder, jag har inte räknat på detta men tror att vi Socialdemokrater har få ledamöter från 67 år och äldre

2 kommentarer

  1. Hans

    Och Lennart Holmlund gör icke kompletta jämförelser!

    När du ändå höll på och räknade varför gjorde du inte en komplett redovisning över medelåldern i Umeå kommun som helhet och i kommunfullmäktige räknat i båda fallen från 18 år och uppåt? Dessutom en redovisning av medelåldern hos ledamöterna från respektive parti i fullmäktige? Eller skulle det visa sig vara mindre smickrande för (S) i sammanhanget? Vi vet ju det här med betongsossar som inte inser när det är dags att flytta på sig!

    Ha en bra helg Lennart!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.