Reporter går vänsterpartiets ärenden

Reporter går vänsterpartiets ärenden. Det är Ann Pettersson VF och det är inte heller första gången. Jag har haft mina duster med henne och reportage tidigare och det vet jag att fler som Andreas Lundgren har haft. Vad grundar jag det på är självklart de artiklar som idag tisdag skrivits och grundat på den debattartikel som Ulf Bergström och Jan Brännval haft som var publicerad nyligen i VF men varit i VK för en tid sedan.

Jag har många synpunkter på sakligheten i granskningen framför allt det skulle varit billigare med att bygga egna hallar och de litar på att Jan Brännvall har den kunskapen. Det har då inte jag om det gäller kostnaderna för byggande av drift skollokaler som han inte hade ansvar för och minns jag rätt var det mest elevprognoser han sysslade med.

Men däremot vet jag att inom skolan har det varit kritik mot vissa förhyrda lokaler men där fattade inte skolan hur man fördelar kostnader när man hyr lokaler. Bygger man själv räknar man med att lokalerna ska används om jag minns rätt 33 år och då sätts hyran efter detta. Hyr man externt och vill inte skriva ett hyreskontrakt på mer än 10 år då man räknar ut att hyra på 10 år och de speciella avskrivningarna som inte kan användas mer än på 10 år blir hyran mycket högre än på 33 år. Det innebär att jag inte tror på Brännvals kunskaper om förhyrningar. Kan också nämna att kommunen har ett kraftigt efterskott på underhåll som vi många eller de flesta gångerna inte fick majoritet för att höja de interna hyrorna så många fastigheter fick man ta fram nya investeringar för. Internhyrorna speglar inte de kommunala kostnaderna för varken hallar eller skollokaler. Det vet jag och tro mig för jag har aldrig fantiserat om kostnaderna. Vad Ulf Bergström vet om kommunala kostnader ids jag inte kommentera.

Umeå förhyr massor med lokaler av privata och föreningslivet för föreningslivets skull. Jag lovar alla att detta har vi inte kunnat göra i egen regi då är det många av de anläggningar som idag fins inte funnits till. Jag ska räkna upp alla de anläggningar som vi inte äger men hyr till idrotten vissa tider. Jag kan dessutom i klart säga att någon ide om förhyrning av fotbollshallar fanns det inte under min. Det kom inte fram något liknande förslag. Vill fotbollen och dess föreningar inte ha någon fotbollshall ska jag prata med Hans om det går att ta bort den ur det projekt som diskuterats för då faller även det tält som diskuterats bort då det va ett grädde på moset förslag som kommunen la fram.

Så till vilka hallar vi äger men jag börjar med en som vi inte kom fram med och det är simhallen då den blev för dyr. Men då byggde vi den i INAB,s regi och där såg vår VD i INAB Bertil Hammarstedt till att vi höll de kostnader som var avsatt för framtida drift. Ishallen fick vi köpa tillbaka för samma kostnader som vi fick för den gamla men upprustad en hel. Sporthallsområdet äger vi fortfarande och simhallarna i Hörnefors, Sävar, och Holmsund liksom Noliahallarna.

De vi inte äger är inga småpotatis utan en majoritet där ungdomsverksamheten pågår äger vi inte och det har vi inte kunnat göra till samma kostnad som nu. Föreningarna får betalt för det som de utför men som vi inte haft råd att anställa folk för och då har det blivit av.
Tack till alla ideellt arbetande idrottsledare för det ni gör för Umeås idrottsföreningar.
Här är resultat som är så bra för Umeå,s ungdomar.
Vi börjar med I 20,s fotbollsplan som är IFK Umeås. ( tror Brännvall det blir billigare vi tar den i egen regi)
Musköten (på Umedalen)
Gymnastiken I 20 (Lerstenen)
Exercishuset I20 ( Lerstenen)
Sporthushallen NP3
Badmintonstadion ( tror att IFK är ägare)
Gymnastikens och Kampsportens hus(Baltic)
Elofssonhallen (Röbäck)
Friidrotten på Campus (Akademiska hus)
Driften av Konstsnöspåret IFK Umeå vill Bränvall och IFK kan Umeå befria dem från detta.
IFK Umeå har även ett nyttjanderättsavtal på asfaltsspåret på norra Ersmarksberget
Driften av utförsåkning Hamrinsberget Umeå Holmsund
IFK Umeå sköter driften av friidrottsanläggningen campus
Cykelparken på Nydala driftsas av GCK
Täfteåhallen (Täfteå Ik)
Jag är helt säker på att jag glömt massor med små anläggningar som sköts av föreningslivet med bidrag. Ni får tro mig eller göra hur ni vill.

En sak vet jag efter att ha suttit i budgetberedningen mellan 1988 och 2014 att har vi byggt allt själva och även driftat det själva som vi gör med de stora anläggningarna har det varit många idrottsanläggningar som inte funnits i Umeå. Jag vet att för att det inte funnits någon entreprenör som önskat att få vara med på en fotbollshall har det inte blivit av. Det vet jag mest av alla det lovar jag efter mina 20 år som ansvarig för budget. Jag tycker jag haft otur att inte Raja dykt upp min tid men Hans är att gratulera att fotbollen kan tillgodoses. Detta trots att Umeå har bara ett lag i den näst högsta divisionen och det är UIK.

Kan inte skriva detta utan att kommentera dagens artikel i VF som är en av de osakligaste jag läst och som jag skrev i inledningen skrivits av Ann Pettersson. Ett rent valarbete för vänsterpartiet. Har Ulrika Edman verkligen skrivit eller sagt det som står i VF om att det är vänskapskorruption tycker jag det är förtal och prövas av rättslig instans. De som är påhoppade Hans Lindberg och Lena Sandlin tycker jag borde anmäla detta.

Det finns skäl för detta och det är en demokratiaspekt aspekt. Jag är förvånad över om inte ansvarig utgivare reagerat på detta om han nu läst vad hon skrev. Då ska källan kollas. Jag säger som en gammal hedersman i V sa en gång i tiden Någon djävla ordning måste det vara i ett parti. Jag vet att det är kommunstyrelsens arbetsutskott som tagit in anbuden som man nu förfinar om att pressa kostnaderna. Däremot kan en detaljplan stöka till det och ur den synpunkten är inte hallbygget eller tältet klart. Det här blev långt men det finns de som säger att det blir billigare att bygga och drifta själv de vet inte vad de pratar om. En granskning om allt det övriga har inte gjorts även om det finns i alla fall ett parti som räknar annars  det har alltid funnits

4 kommentarer

  1. Erik Isberg

    Folkbladet går, så klart, ingens ärenden men lyfter kritik mot den lösning som kommunen valt för fotbollshall, -tält med mera. Det finns uppenbarligen synpunkter från flera håll på hur detta handlagts och alla inblandade som ifrågasätts har självklart fått bemöta.
    Sedan kommer Lennart Holmlund med svepande kritik mot reportrar och de som har ”fel” åsikter. Det är inte första gången och svårt att fästa något avseende vid.
    Men anser sig någon inblandad felaktigt behandlad så välkomnar jag att de hör av sig till mig eller anmäler publiceringen till Pressens Opinionsnämnd.
    Erik Isberg
    Ansvarig utgivare

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Ni påstår att jag har fel och vänsterpartiet och Jan Brännvall rätt. Det är ingen granskning ni gjort av kommunen i detta fall och enbart sagt att de som är kritiska har rätt. För mig är det ingen granskning allt av detta ärende utan att ni är en budbärare för de som är kritiska. Jag har bett om en replik mot dig men eftersom jag inte har Folkbladet och varför drt är sp har jag berättat för en som var närvatande på vår kongress i Lycksele för några år sedan. Du tror också stt jag läser kommentarerna varje dag och publicerar dem. Så är det inte och jag har länge funderat om att sluta helt. Man utsatts för en massa hot om man kritiserar SD och dess svans och är man för att vi ska ta kampen mot narkotika hårt så kan det bli ett par hundra op ett inlägg. En annan sak är att det är alldeles för många kommentarer som inte rör det ämne som finns i bloggen. Det är ytterst få som rör bloggen och då ids jag inte offra tid på kommentarer. Nu hann jag inte läsa din direktkommentar på min insändare men jag har tänkt skicka in den i kväll och hoppas att den publiceras

  2. Michael Rönnlund

    V och S ligger i luven på varandra i Umeå, ämnet Thoréns idrottshallbygge. Huruvida det varit en kompisrelation mellan kommunala S politiker och Thoréngruppen kan jag inte uttala mig om. Däremot förstår jag inte hur S politiker överhuvudtaget bjuder in detta företag till förhandlingar.
    Thoréngruppen ljuger och myglar till sig skattepengar.
    Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) instämmer:
    ”– Det är otroligt upprörande. En skandal. Skattebetalarnas pengar har inte använts till livsviktig utbildning utan till att fuska sig till vinster.”
    Vore jag politiker skulle jag inte röra i det företaget med tång.
    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/BJvgQl/minister-om-sfi-fusk-en-skandal

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Bjuder in är fel. De har haft ett intresse av detta sedan gick man ut på anbud enligt LOU och då fanns ett enda anbud. Det ska man då förhålla sig till och om jag förstått det rätt så finns inget som gör att man kan säga nej annat än att helt slopa en fotbollshall. V har alltid fel då de säger att det är billigare att göra själv. Det är lögn och förbannad dikt det vet jag efter att ha suttit i dudgerbetedning i 26 år och av dessa 20 som ordf

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.