Bloddoping kan Umeåbo finna hos idrottare

. Bloddoping kan Umeåbo finna hos idrottare. Det var en razzia under VM på skidor där man direkt kom på en åkare som höll på med bloddoping. Det var en så kallad dopingdoktor som man spanat på en tid. Christer Malm på Umeå Universitet kommer att lösa detta med bloddoping om dopingorganisationen Wada vill.

Bloddoping går inte att spåra med dagens metoder och det kommer nog inte många tillfällen där man hittar idrottare som sitter och fyller på med eget blod. Det är sitt eget blod man använder. Så här står det i en artikel i dagens Aftonblad om detta.
För vad du sprutar in är oftast ditt eget blod, som du tappat ut och fryst vid ett tidigare tillfälle. Med dagens metoder går blodet inte att spåra, vilket är skälet att dopningsjägarna eller polisen vill ta fuskarna på bar gärning. Slut citat. Det är den metoden Malm har funnit.

När man gör så att fylla på med eget blod får man mer röda blodkroppar vilket ökar förmågan med ett par procent. Enligt Malms process kan man se att blodet varit fryst då det ger vissa förändringar. Då i framtiden bör man inte komma på idrottarna när de fyller på blod utan det ser man med de testmetoder Malm kommit fram med. Det har berättats för mig av Lars Lilja att man kan spåra bakåt i tiden och ganska länge om jag minns rätt. Lilja sysslar med detta åt RF, dopingkommission. Blir det så att Wada har modet att godkänna metoden då ska vi få se att många slutar för att inte åka dit. Då kan det bli länder som får börja om med nya idrottare eftersom de gamla inte kommer att tordas fortsätta. För egen del tror jag att det är vanligare eller mycket vanligare med bloddoping eftersom det varit omöjligt att spåra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.