Finns det inget trafikvett i Umeå

Finns det inget trafikvett i Umeå. Sedan man blivit pensionär reflekterar jag över mycket det man ser och upplever. Idag tar jag upp detta för det är så ofta jag ser det.
Jag funderar över att polisen tar så få fortkörare då man är ute och mäter hastigheten. Jag upplever att om och när jag håller hastigheten inom tätbebyggt om dånar bilarna bara förbi i hög fart och samtidigt byter man filer och än kör förbi trots att man inte får.

En annan sak som verkar svår att få in i skallen är hur man kör i rondell och hur man använder körriktningsvisaren som man använder hur som helst. Det är bara när man ska ur rondellen som man ska blinka och då blir det alltid åt höger man åker ur. Många tycks inte heller veta att de som är i rondellen har företräda. I fyrvägs korsningar är det många som inte blinka och står och vänta i onödan.

Jag tycker även att cyklisterna måste skaffa sig bättre kunskaper. Det har inte alls företräde utom på de ställen där det är markerat. Men cyklisterna verkar tro att det är vid samtliga övergångsställen vilket är helt fel. Varken gångare eller cyklister verkar veta var man går och var man cyklar där man gemensamt nyttjar en gång och cykelväg. Man verkar inte ha läsförståelse då det står på skyltar hur man ska agera.

3 kommentarer

  1. Ulf Parde

    Jag var ute och körde senast idag. Visst upplever man någon gång dåligt trafikvett. Men jag tycker inte polisen tar få fortkörare. Men läser ju varje dag på nät-VK att de haft kontroll nånstans. Sedan tror jag INTE att trafikvettet blir bättre av att sänka hastigheten till lägre än vad som under 50 år ansetts vara rimlig hastighet. Sådant har under senaste åren tyvärr skett i många tätorter och på landsvägar. Det tar bort både det allmänna förtroendet för trafikregler och uppmärksamheten på när det verkligen är befogat att sakta in.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Nu kommer kommentaren. Under min tid i ooltiken när vi yttrade oss över hastigheten blev vi alltid överens om att vi skulle inte sänka hastigheten för det kostar också pengar då busstidtabellerna skulle göras om. Trafikverket byggde inte vägarna i vårt län sp de skulle tåla högre hastigheter

  2. Jan Sjöström

    Hej!

    I alla beskrivna delar har du rätt.

    I min värld sätts beteenden av normer, normer som kommer
    ur folkets vilja genom lag och regel.

    Om samhället abdikerar från konsekvens av de regler som bygger
    förutsättningar för ansvar så återstår ytterst anarki d v s den
    egna nyttan tillåts bli normerad.

    I all enkelhet ” barn gör sällan vad dess vårdnadshavare säger,
    utan kopierar beteendet”.

    Att förvänta sig annat är att inte bara vara naiv utan extremt
    korkad. Vår generation har i alla delar ansvaret för de brister
    du påpekar, inte minst så visar vi vägen när vi 1976 tog bort
    ansvar / konsekvenser för de som tjänar samhället.

    Hur kan vi förvänta oss att andra medborgare ser vilja att
    svara för sina handlingar när de som skall vara garanten för
    demokratins förutsättningar ges immunitet ?

    / Jan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.