Tala om en verklig attraktion i Umeå

Tala om en verklig attraktion i Umeå. I går blev jag inbjuden till en förhandsvisning. Tänk vilket museum som bröderna Åde n har samlat i hop till och vilket har blivit ett ännu bättre Gitarrmuseet. Hur de har kommit över alla dessa gitarrer är en gåta för det finns riktiga dyrgripar bland samlingarna. Trots att det blev stort där man går runt hela Folkets Hus under takåsarna ryms inte hela deras samling.

Att flytta allt från Centralskolan till Folkets Hus är en mycket lyckad id e. Samlingen och det nya läget är redan nämnd och var det även förut i många tidskrifter som handlar om musik och musikinstrument. Man berättade för mig att det var en högt uppsatt person inom NHL som kommit på ett plötsligt besök och var som alla andra imponerad. Det finns knappast något museum i hela världen som kan jämföras med detta. Kom ihåg att det är tvår bröder som gjort allt och en sådan här samling har aldrig ett vanligt  museum kunnat köpa ihop. De som har föreslagit att detta skulle inordnas i Länsmuseet vet nog inte vad man pratar om. Guitar visar egentligen hela historien om hur rocken roll omvandlade hela musik världen.

Jag själv hade ju äran att tillsammans med några andra få bilda Umeås första Rockklubb Club 100 i början på 60 talet när musiken började få lokalt fäste här i Umeå och blev en stor dela av de ungas kulturliv i Umeå. De som inte förstår hur viktigt den här typen av museet tror nog att den här musiken och den här typen av gitarrer har funnits i alla tider men så är det inte. Instrumenten och all övrig utrustning har utvecklats oerhört men jag lovar att höra rockmusiken live är något helt annat än att den spelas av en dator.

För mig är det en självklarhet att det offentliga ska kunna vara med och finansera även en sådan här kultur som gitarrer och den utrusning som måste finnas med. Det är dock en liten kostnad jämfört med vad som finns i Länsmuseet eftersom detta Museum också finansieras med avgifter som besökare får betala. Ett tips från mig är att ska mån få ut så mycket som möjligt ska man köpa en guidad tur och det är mer värt än vad priset är.

Jag hoppas självklart att det blir lättare att sälja in tillsammans till konferenser i Folkets Hus vilket är en av Sveriges bästa konferensanläggningar. Jag tror att det här är mycket viktigt att kunna visa upp här i Umeå som inte för ros skull blev Europas kulturhuvudstad 2014 och det dröjer säkert länge innan vi blir det igen. Långt före det blev aktuellt att museet kom till var det känt för en del av oss vilken enorm samling Bröderna Åden hade och som borde kunna visas för hela världen och så blev det. Det här blev fantastiskt bra, att kunna vissa att musik är också en mycket viktig kultur för alla åldrar även om rockmusiken i början inte ansågs rumsren på många sätt och har inte haft särskilt stor finansiering av samhället som anna typ av musik fick.

2 kommentarer

  1. Six

    Instämmer med att Samuel och Mikaels engagemang slår det mesta och att kommunen stöttar detta är helt i sin ordning. Men varför är Umeås stöd till idrotten Sveriges sämsta,man får skämmas att varken hockeyn eller fotbollen tillhör eliten i Sverige.Finanseringen avelitidrotten är nyckeln så varför finns ingen samordning så att detta kan genomföras.Skämmes tamefan!

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Hur kommunen nu sponsrar idrotten får du fråga hur kommunen gör för det vet jag inte

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>