85 år sedan Ådalen 31 i går den 14e maj

85 år sedan Ådalen 31 i går den 14e maj. Då sköts fem av demonstranterna ihjäl av militären. Demonstrationen gick från Frånö Folkets hus ner till Lunde. De flesta demonstranterna kom från anställda i de fabriker som fanns i området. Det var en fruktansvärd händelse då man sköt ihjäl fem demonstranter som demonstrerade mot hungern. Statsminister vid den tiden var Carl Gustav Ekman och han var även partiledare för frisinnade Folkpartiet 1926 -1932. Han var även chef för försvarsdepartementet 7 juni 1930 till 19 juni 31. Han fick dock tacka för sig 1932 när svårigheter kom efter Kreugerkraschens och en debatt om ekonomiska bidrag från Kreuger som Ekman personligen tagit emot å partiets vägnar. Han förnekade detta om bidrag men han kände sig tvungen att avgå strax före riksdagsvalet.

När det gäller vem som beordrade militären till Frånö mot demonstranterna vet jag inte men det var kapten Mesterton som beordrade eld när det blev oroligt i demonstrationsleden. 1981 i maj var det en stor demonstration för att påminna om detta och vi åkte dit med buss från Umeå men även Olof Palme var med där men inte som huvudtalare.

Det som nu händer i delar av Europa med extrema högerkrafter där det öppna samhället hotas och där domstolar blir en del i politikernas styrmodell ska man inte nonchalera vad högerkrafterna kan vidta för åtgärder mot arbetarna. Det finns redan nu regler i något land där man ska tvingas arbeta många hundratals timmar övertid utan ersättning. Den typen av åtgärder kan leda till stora motsättningar mellan löntagarekollektivet och kan ge upphov till konflikter liknade som i Ådalen eller det Polska varvet i Gdansk. EU valet är viktigt och att man tar avstånd från de högerextrema krafterna som finns under olika namn

En kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>