Aborträtten ingen självklarhet inom EU

Aborträtten ingen självklarhet inom EU. Vi ser skräckexempel från detta från USA dagligen. Men det finns även partier som drivit abortmotstånd i parlamentet. Inte förvånande är det de som ligger längst till höger på den politiska skalan. Då vet alla arr det rör sig om KD och Sverigedemokraterna som är emot. Inte heller förvånande eftersom dessa partier är de mest konservativa partierna mycket tätt följd av moderaterna.

Det är 9 dagar kvar och för få vet vad som står på spel den 26 maj. Många upprördes när nyheten om Alabamas nya abortlagstiftning spred sig igår, det som färre vet om är att KD och SD har drivit abortmotstånd i EU-parlamentet. 

Vi behöver din hjälp att ändra på det.

Igår röstade Alabama igenom en lag där deras senat röstade JA till totalförbund mot abort även vid incest och våldtäkt. Det här är det som händer när högerextrema partier får makt och inflytande. I Europaparlamentet har KD och SD aktivt röstat emot rätten att få bestämma över sin egen kropp.

Lite exempel: 
” KD och SD har under senaste röstat emot olika förslag för att stärka kvinnors rättigheter och deras rättigheter i abortfrågan.
” SD har röstar FÖR ett ändringsförslag om att ett liv börjar vid befruktningsögonblicket och därmed abort uteslutet.
” KD har gång på gång röstat emot förslag om abort och laglig abort. Bland annat har de röstat emot ett förslag om att abort borde räknas som mänsklig rättighet. 
” KD röstade också emot att europaparlamentet skulle godkänna de rapporter från WHO om att det faktiskt sker fler aborter i länder där abort är olagligt.
Ifall ni blev skrämda i veckan över de lagförslag som klubbades igenom i Alabama så bör ni bli lika skrämda över att de finns svenska partier och parlamentariker som står för exakt lika skrämmande åsikter. Varje röst är viktig i kampen mot högerextremismen.

Jag gör det jag kan för att få upp frågan på agendan. Men jag behöver din hjälp. 

Sprid denna information och uppmaning att gå och rösta till minst tio vänner. Och jag är just nu i värmland för att vara ute och samtala med väljare och få fler att gå och rösta. Kontakta gärna din lokala kampanj, hjälp till så gott du kan. Den 26 maj ska inte en enda sosse sitta hemma på soffan. 
Margot Wallström

2 kommentarer

  1. johansson

    Tydligen har Malta som tillhör EU ännu hårdare regler är Alabama, idiotiskt att tro att EU kan påverka Alabama, däremot kan man ju försöka påverka Malta att ändra sina regler

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Håller med om det är som du säger. Kanske katolska kyrkan varit för stark

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>