Sverige ligger på 3:e plats för en bostadsbubbla

Sverige ligger på 3:e plats för en bostadsbubbla. Det visar en undersökning av Blomberg Economics. En av orsakerna kan vara den penningpolitik som riksbanken driver. Det här tycker jag är mycket oroande och spricker bubblan blir det enorma konsekvenser för Sveriges ekonomi. Jag bifogar nedan två artiklar från Omni som belyser detta.

%Ï BOSTADSBRISTEN Bara Kanada och Nya Zeeland är mer sårbart för en marknadskorrigering av bopriserna än Sverige. Det visar en undersökning av Bloomberg Economics. Nyhetsbyråns ekonom Niraj Shah kom fram till slutsatsen genom att studera bland annat hushållens inkomster i
förhållande till boendekostnader.

 Det finns en risk att den globala trenden med penningpolitiska lättnader kan elda på bostadsbubblor, säger han till nyhetsbyrån. Fyra på listan över de länder som har den mest ohållbara bostadssituationen är Norge och på tionde plats kom Danmark.

%Ï BOSTADSBRISTEN Det finns en risk att den globala trenden med centralbankernas penningpolitiska lättnader kan elda på bostadsbubblor i världen. Det menar Bloombergs ekonom Niraj Shah som i en studie slår fast att Sverige kommer på tredje plats på listan över länder med störst risk att drabbas av en bostadsbubbla.

 Även om centralbanker fokuserar på att undvika att den globala ekonomin vänder ner kan en lättare penningpolitik så fröna till nästa ekonomiska kris, säger han. Störst risk att drabbas av en bostadsbubbla löper Kanada följt av Nya Zeeland, enligt Bloomberg Economics studie. Slut citat Omni.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>