Hur blir Nolia i framtiden

Hur blir Nolia i framtiden. Idag har jag varit där hela dagen mellan 10:00 och 17:00. Det är klart att många kommit med klappar på axeln om insändaren i VK om Trafikverket. Jag har ju lärt känna oerhört många under min 27 år i kommunledningen och jag slickar i mig det beröm jag får för min tid. Däremot är det många av yngre som är oroliga för framtiden och oron rör sig främst om två frågor nämligen miljön och det som sker ute i världen och då framför allt vad Trump kan hitta på och samtidigt det krigiska mellanöstern.

När det så gäller Nolia blir jag lite orolig för framtiden. Jag gör det av två skäl då jag varit, av en slump på 3 företag ca 2 veckor före mässtart för att handla och i alla tre frågade jag om de förberedde Nolia mässan men ingen av dessa skulle delta då många varit med tidigare och avstod även avstod ett av de två föregående mässorna i Umeå. Jag tycker också det var lite glest i några av hallarna med utställare även om miljön blev lite luftigare.

Mässan var tänkt att även utgöra en sak för vår regionala företag att marknadsförare sig. Därför kändes det inte bra när tre av tre besökta företag inte deltar. Här har styrelse och ledningen något att fundera över i till nästa tillfälle som är i Umeå. Jag saknade partierna där jag bara fann Centern närvarande även om jag kan ha missat något. Nog hade de väl varit lämpligt att S och Mp kunnat ha några seminarier här om viktiga utvecklingsfrågor som Norrbotniabanan och Kvarkentrafiken som jag fick frågor om.

Nolia är en utmärkt plats att även få kontakt med ny typ av idéer. Jag tycker ur den synpunkten att för mig var det intressantaste företaget OxyG som har en produkt som ska klara av enskilda avloppsbrunnar med bakterier som sköter om detta. Jag har bett vår VD att gå dit och det gör han i morgon för att se vad det handlar om. Enskilda avloppsbrunnar måste man klara av utan enorma kostnader och som är bra för miljön. Eltoaletter klarar av detta hur enkelt som helst men är det hållbart att använda dyr energi för att bränna upp skiten.

Tyvärr hinner jag nog inte dit för i morgon ska jag och Mattias Larsson till Finland för uppdrag i Kvarkenrådet. Vi håller på att bilda om Kvarkenrådet till ett EGTS. Alla finska riksdagsmän från deras region åker över från morgonen med färjan för ett internt möte och åker tillbaka med oss med båten så vi får möjlighet att träffa de finska riksdagsledamöterna från området men jag vet inte om länets ledamöter stiger ombord. När vi träffas vidare i Vasa ska vi nog även möta statsråd från den finska regeringen. Jag har alltid varit tacksam för det finska engagemanget från finsk sida från den centrala nivån. Glöm inte att Vas regionen består av oerhört många civilingenjörer för deras stora företag på energiområdet. Åter till Nolia så finns bra många finska utställare.

4 kommentarer

 1. Elmer Helletun

  Bra Lennart. Såg för några dagar sedan att besökarna sviker de stora mässorna. Många företag har kanske inte resurser att ställa ut.kostnader för mässan och personal utgör nog de stora orsakerna.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Det är nog kostnaderna som blivit för höga i förhållande till vad som går att sälja

 2. Sixten Jonsson

  Nolia i Umeå har nog prisat ut sig men Piteå ser inte ut att tappa nämnvärt där jag också alltid besöker och avslutar med hotell Storforsen med Sveriges häftigaste utsikt och har man tur så kan du se allsvensk damfotboll samtidigt. Load up north Nolia kanske vänder trenden nu 30/8 här i Umeå och skogsnolia i Håknäs var ju välbesökt.Tre Noliamässor på 2 månader är väl rekord år 2019.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   De får väl analysera genom att tex fråga de som inte ställt ut nu men gjort det tidigare. Det är inte lönt att sitta och spekulera utan fråga

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>