Mer pengar till pensionärerna

Mer pengar till pensionärerna. Det blir så i den budget som Socialdemokratiska regeringen kommer med. Stefan Löfven sa det i regeringsförklaringen. Så här ser pressmeddelandet ut.

Sänkt skatt, höjt grundskydd och nya insatser för Sveriges äldre.
Regeringen presenterar i budgetpropositionen för 2020 ett äldrepaket med satsningar på sänkt skatt och höjt grundskydd för pensionärer samt med flera insatser för stärkt äldreomsorg, bland annat inkluderar det medel för att främja idrott för äldre. Budgeten för 2020 läggs fram i samarbete mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
 Nu satsar vi för att öka tryggheten för de som har byggt vårt land. Det är viktigt för att hålla ihop Sverige, säger finansminister Magdalena Andersson.
 Det är viktigt att kommuner och civilsamhälle kan erbjuda mer, till den växande gruppen äldre i vårt land, säger socialminister Lena Hallengren.

Sänkt skatt för en miljon personer över 65 år
I budgeten föreslår regeringen sänkt skatt för personer över 65 år som har inkomster över ca 17 000 kronor per månad. För lägre inkomster är skillnaden borta sedan 2018. Förslaget berör en miljon pensionärer.

Den offentligfinansiella effekten av förslaget är 4,33 miljarder kronor och det föreslås träda i kraft 1 januari 2020. Med förslaget har regeringen slutit den klyfta som fram till 2018 fanns mellan skatt på arbete och pension. Det sjätte jobbskatteavdrag som infördes 1 januari 2019, efter en budgetreservation från Moderaterna och Kristdemokraterna, gör dock att en skillnad mellan löntagare och pensionärer på ca 3 miljarder kvarstår efter förslagen.
Höjt grundskydd för 675 000 pensionärer
Regeringen avsätter medel i budgeten för att förbättra grundskyddet för de pensionärer som har det sämst ställt. Det ger mer pengar i plånboken för 675 000 pensionärer från år 2020.
Grundnivån i garantipensionen höjs med 200 kronor per månad. Den föreslagna nivåhöjningen gör att personer kan ha högre inkomst jämfört med tidigare och fortfarande få garantipension. Bostadskostnadstaket i bostadstillägget för pensionärer höjs från 5 600 kronor till 7 000 kronor för den som är ogift och från 2 800 till 3 500 kronor per månad för den som är gift.
Satsningen omfattar cirka 2,2 miljarder kronor. Hela pensionsgruppen står bakom förändringarna av grundskyddet.
Riktade insatser för äldre
Regeringen satsar 950 miljoner på insatser för äldre. Medlen riktas mot kommunerna med ett brett mandat för att ge dem möjligheten att genomföra insatser för bättre vård och omsorg om personer med demens samt riktade insatser mot ensamhet bland äldre, investeringar i nya äldreboenden, digitalisering inom äldreomsorgen. Satsningen innehåller även insatser till verksamhet inom civilsamhället för att bryta ensamhet och främja idrott för äldre. Slut citat regeringens pressmeddelande

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.