Bensinbolagen är duktiga på att snabbt höja priset.

Bensinbolagen är duktiga på att snabbt höja priset. Nu höjer de omedelbart bensinpriset kraftigt. Men vi får se om de överhuvudtaget kommer att sänka. Jag tror inte det för de kommer att skylla på andra tex. skatter. De ledande drivmedelsbolagen höjer bensinpriset med 40 öre litern och dieseln med 30 öre men redan I går höjdes drivmedelspriserna med 15 öre litern. Nu drabbas inte jag lika hårt då jag har en Kia Nero hybrid som drar runt 0,4 per mil.

Höjningarna sker i säger på grund av den kraftiga höjningen på oljemarknaden sedan flera saudiska oljeanläggningar attackerats av drönare som slagit ut en stor del av produktionen. Men det är bara 5% av den totala produktionen i världen. Nu
kostar en liter 95-oktanig bensin 15:93 kronor medan dieseln kostar 16:68 kronor, enligt de rekommenderade priserna på Circle K:s bemannade stationer. De andra bolagen väntas följa efter.

Men jag har inte hört ett dugg om det som hände i går eftermiddag. Då kom det nya uppgifter från Saudiarabien och efter dessa uppgifter gick priset ned. Priset på råolja har åkt som en berg och dalbana efter de uppgifter om oljeproduktionen. Under eftermiddagen i går sjönk priset kraftigt.

Det beror på en källa till Reuters om en uppgett att Saudiarabiens oljeproduktion kommer vara fullt återställd inom två-tre veckor, efter lördagens drönarattack. Nyhetskanalen al-Arabiya uppger också att personal från det statsägda oljebolaget Aramco åter har fått
tillträde till oljeanläggningarna för första gången sedan attacken. Jag ger mig fasen på att det inte kommer någon reaktion från drivmedelsföretagen. De kommer att säga något i stil med att det är inte alls säkert att så kommer att ske och de vill vänta och se vart det tar vägen. Då gör man inte som när priset på råolja går upp höjer priset.

Det här visar att vi i Sverige måste bli fossilfri utan kan inte vara så beroende av den krutdurk som mellanöstern är för oljepriset. Det skenade inte upp lika mycket när Venezuelas produktion i stort havererade. Landet har ca 20% av världens oljereserv, och var tidigare i stor leverantör till USA. Det är även viktigt för klimatarbetet att vi minskar att bruka olja och det är viktigt för hela världen. Idag väntar jag på att bensinbolagen har följt vad som hänt i går eftermiddag med råoljepriset.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.