Vilken vacker stad jag varit med och planerat

Vilken vacker stad jag varit med och planerat. Vi har haft som mål att vända stadens ansikte och det har vi lyckats med till 100%. Jag tog mig en långpromenad från Seniorhusen på Berghem där vi bor numera. Gick sedan mot Universitetet och Norrlands Universitetssjukhus. Det ser välplanerat ut både med biltrafiken och de rondeller som finns där som gör att hastigheten hålls nere. Övrig planering ser också bra ut och tur att man byggde den nya hållplatsen mellan sjukhuset och Universitetet var bra så att Benny Karlsson har något att klaga på för det gör han i allt han skriver.

Jag gick vidare ned efter svingen och upp mot sjukhusområdet var de planteringar som finns där mycket vackra och med alla de vackra höstfärgerna. Gå dit och se. Sedan promenerade jag vidare förbi Umeå Östra som också är en fin byggnad som även fått pris.

Efter detta ned till gång och cykelvägen efter stranden och de hus som byggts där gamla Öbacka såg fanns. Jag är stolt över både den plantering som vi gjort genom sjukhuset, resecentra och det nya bostadsområdet som finns där och som har dragit ut på tiden av det överklagande som skett trots att det byggts efter antagen detaljplan. Kostnaderna för förseningarna det drabbar de hyresgäster som ska flytta in i huset. Hela detta område är fantastiskt och husen är vända rätt så när man sitter på de inglasade balkongerna har man en bra miljö att se på och ut och röra sig i. Bra miljö är bra att bo er och ta en promenad dit och kolla läget. Om ni tittar på bilden så ser ni hur fint det är men innergården finns inte med.

När man passerat alla dessa bostäder som ägs av Bostaden och bostadsrättsinnehavarna så kommer man när man går mot stan till ett område som är ett villaområde som är ett gammalt område som ligger längre från älven och det området har jag inte varit med om men nästa område uppströms är Bostadens område där den berömde arkitekten Ralf Erskin hade ett finger med i spelet som slutar med en cirkelformad byggnad som skydd not ljudet från vägen och med en fin innergård. De husen började byggas i början på 80 talet då jag var ombudsman på Byggnads och satt även i byggnadsnämnden. Det året kom det en reform som gjorde att gubbarna kunde permuteras på grund av otjänlig verksamhet och det var en riktigt kall vinter.

När man så närmare stan så kommer man till konstnärligt Campus och vi var hyresvärd åt designhögskolan som vi också fatta beslut om. Då fick vi iden om att göra något annat än vara hyresvärd åt Universitetet och bestämde oss att sälja detta. Då hade vi verkligen tur som fick Balticgruppen att köpa huset och det blev en bra affär för kommunen vilket det inte blivit om vi sålt det till Akademiska hus. Det området håller forfarande på att utvecklas och någonstans i närheten kommer en gång och cykelbana från det nya bostadsområdet på Ön att byggas. Då blir det när till alla bussar i city och speciell om man gör den vägen inglasad med ett rullband. Då slipper man köra bil så mycket.

Om man då fortsätter västerut kommer man till en riktig pärla för Umeå som hade sitt ursprung i en motion från Socialdemokraterna som kallades och heter staden mellan broarna. Det tog lite tid innan vi fattade beslut om innehållet som var precis som området blev. Det är mellan Kyrkbron och gamla E4 bron som senare flyttades till gamla bron. Mellan strandgatan och och älven är det mer eller mindre en park ända upp till gamla bron. Det är mycket fint rekreationsområde från Kyrkbron vidare mot huset som även innehåller stadens bibliotek och även där var det tur att vi till slut hittade en gemensam lösning med Balticgruppen som ägde hela kvarteret.

Den förlängda Rådhusparken är också en oerhört fin anläggning och kunde har varit ännu bättre utan Strandgatan men den behövs. Även där är det fina möbler som är mycket attraktiva när det är fint väder. Jag har som ni vet varit med i hela denna process och är oerhört stolt över hur det blev till slut även om området mellan Väven och Hamnmagasinet inte är färdigbyggt. Hamnmagasinet har behållits och är ett bra ställer för kommunens unga. Sedan är skateparken även det en bra aktivitet som gillar skate. Mellan gamla bron och E4 bron har vi Broparken som är en riktig pärla där det är lätt att hålla möten av olika slag. Det är bra att dessa fina områden som bland annat är ett verkligt fint ströv och rekreationsområde.

2 kommentarer

  1. Olle

    Håller med om att det är en kosmetiskt fin stad , men prislappen är också fin.
    Men det är som med människor, många är väldigt attraktiva men det är trots insidan som räknas.En del gör plastikoperationer för oerhört stora belopp som de lånar till.Det blir inte gladare för det ,bara fattigare.Denna liknelse kan passa en stad som Umeå,

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Man får alltid van man betalar för. Men det kommer att funka om man sköter det. Jag är säker att driftskostnaderna är lägre nu än förut och investeringen skrivs av på mycket lång tid. Jag har sett hur många hus som man inte skött förfaller och nya måste byggas i stället. Då ska du dela klara att drifta med dyra pengar innan det förfallet och då är det inte avskrivit. På den nya områdena har kostnaderna hamnat på exploateringsbudgeten och tas ut på tomtpriset så där bostäderna byggts är det ordnat finansiering. Och de andra delarna har man varit tvungna att vidta åtgärder ändå på grund av hur dålig kajen var

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>