Hinder för utvisningar ska undanröjas enligt Mikael Damberg

Utvisningshinder ska undanröjas. Det har varit många som kritiserat regeringen hur de sex islamisterna kunde släppas. De skyllde på regeringen som inte höll dem kvar tills de kunde utvisas. Det är migrationsöverdomstolen som sagt att de inte kan utvisas och det följer regeringen och migrationsverket. Det tycker jag att alla som är aktiva inom politiken, att en regering aldrig genomför beslut som den tar utan de görs av en myndighet. Det är migrationsverket som gör det och det var också de som släpper dem fria. Det var Säpo som höll dessa i förvar. Det var också migrationsöverdomstolen som tidigare bedömt att deras hemländer var omöjliga att utvisa för med risk att de skulle dödas eller förföljas. Jag för min del tycker ändå att det måste vara skillnad på om de är en säkerhetsrisk eller om de flytt på grund av politiska skäl.

Nog hade jag tänkt att Kristersson som hade tänkt bli statsminister skulle veta att regeringen fattar beslut och myndigheter som verkställer dess beslut. Han har i stort sett efter att regeringen tillträdde inte sysslat med annat än att gnälla och moderaterna ute i landet hejar på. Nu sa Mikael Damberg att det system som finns för utvisning ska undanröjas. Jag känner inte till om det blir en ny lag som ska till för migrationsverket eller någon regel. Så här sa ansvarig minister Mikael Damberg. ”Regeringen har fattat beslut om att männen ska utvisas. Migrationsöverdomstolen har kommit fram till att det föreligger hinder mot att verkställa utvisningarna. Vi arbetar för att dessa hinder ska kunna undanröjas”, Så skrev han i ett mejl till TT. Jag har sökt men inte hittat när reglerna tillkom men de har funnits även när alliansen styrde och de har inte gjort något åt detta.,. Det borde i alla fall moderaterna veta och det där kan inte bara ha gällt muslimer utan alla.

Jag tycker det är bra att reglerna ändras men sedan bör de som har ansvaret för att utvisa även se till att alla som fått utvisningsbeslut verkställs. Man kan inte ha lagar där inte beslut som är tagna verkställs. För att man tagit beslut vid ett tillfälle inte gälla för all framtid eftersom förhållandena ständigt ändras.

4 kommentarer

  1. Caanita

    Och medan regeringen och dom inblandade myndigheterna föreslår, utreder, undersöker och bedömer, tros nu enligt DN en av islamisterna redan lämnat landet (säkert med ett gapskratt)!!!!!

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Men det är väl mycket bra att han insett att han inte är välkommen att vara i landet och tagit sig iväg på egen bekostnad för då slipper i alla fall skattebetalarna stå det kalaset. Huvudsaken är att han lämnat landet så jag förstår inte att han skrattar för det. När han väl är ute ur landet kan de röra sig hur de vill när de inte dömts till något straff i Sverige eller det land de åkt till. Att han lämnat landet med ett gapskratt gör väl ingenting för Sverige. Fortsätter han med att göra saker som det landet inte gillar straffas han säker där

  2. Brorson

    Jag har själv undersökt saken (den aktuella lagstiftningen) och har kommit fram till att Damberg talar sanning – vilket somliga påstår att han inte gör. Jag hoppas verkligen att Damberg lyckas med att undanröja utvisningshindret. Det är ingen lätt uppgift. Adam Marttinen, sd, gav i TV-debatten med Johan Hedin, c, och Linda Snecker, v, en korrekt bild av rättsläget. Det måste man erkänna, oavsett vad man i övrigt tycker om sd, Ser att det har utbrutit ett lokalt gräl mellan företrädare för extrempartierna i Umeå kommunfullmäktige. Petter Nilsson, sd, gör så gott han kan, men har inte hela den juridiska bilden klar för sig, till skillnad mot Marttinen. Trots att han uppenbarligen fått tips från någon juridiskt kunnig person, hamnar Jan Hägglund, ap, fel. Han låtsas hela tiden företräda en demokratisk opinion i Sverige.

    Frågan är inte, vilket Marttinen har förstått, vad de olika regeringar som har styrt Sverige sedan 1955 borde ha gjort, utan vad sittande regering kunde göra, när den tog det nu aktuella beslutet i förra veckan. Enligt berörda lagstiftningen (Lagen om särskild utlänningskontroll) hade regeringen endast befogenhet att upphäva för de enskilda negativa myndighetsbeslut (att de ska utvisas), vilket regeringen inte har gjort. Regeringen hade vid det tillfället inte befogenhet att upphäva för de enskilda positiva myndighetsbeslut (att det finns verkställighetshinder). Om regeringen hade överträtt sina befogenheter, hade dess beslut med all sannolikhet inte verkställts av de verkställande myndigheterna.

    Vi får se vad som händer nu. Att en av de berörda personerna redan har lämnat landet är i sig bra, trots risken att han återvänder under en ny identitet. Antingen har han åkt till något land, som han är välkommen till som frivilligt inresande, eller också har han lämnat landet under falsk identitet. Precis som Akilov kan de här personerna ha många identiteter.

    Mitt allmänna intryck av Damberg i rollen som inrikesminister är att han är målmedveten och effektivt samt betydligt bättre än sin företrädare (Anders Ygeman).

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Självklart kommer de hinder som diskuterats ts bort av regeringen med Damberg i spetsen. Vill bara påminna om att om förslaget ska till riksdagen måste det finnas en majoritet för detta. Jag känner Damberg väl och att han är duktig som person.

      Sedan vill jag påminna om att det var en tidningsanka att en av dem lämnat landet. Det dementerades i går kväll.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.