Säkerheten går den att lägga ut på entreprenad

Säkerheten går den att lägga ut på entreprenad. Jag blir ärligt talad förbannad när jag ser vart Sverige är på väg. Vi får höra det snart varje dag att det är brister någonstans. Nu har vi gång på gång sett att det inte ens går att SCB. Statistiska Centralbyrån som är ansvarig för underlag nu senast när det gäller arbetslösheten så är den fel.

Det har kommit fram att det är inte SCB som gjort statistiken utan det är entreprenören Evry som gjort fel. De hade haft ansvaret för hälften av undersökningen. När det gäller myndighetsutövning är det fel att det sätts bort. Man kan till och med fundera om inte felet var till för att visa på en högre arbetslöshet. Eftersom SCB,s analyser ska man inte sätta bort, arbetet då är inte SCB,s jobb där hälften utförts av annan är inte SCB,s som. Hur fan kan man sätta bort till ett bolag som inte kan och hur kollar SCB upp detta. Det har funnits fel i flera år. En säker källa har sagt till mig att det är inte första gången Evry gjort fel. Hoppas att de SCB skilt bolaget från vidare jobb och inte betalar för ett felaktigt jobb

Idag torsdag när jag skriver detta har det dykt upp flera brister och det är en vapenstöld och det ur ett låst kassaskåp i regeringskansliet då fungerar inte säkerheten. Om det har skötts av egna anställda eller inhyrda vaktbolag har inte kommit fram. Det har även idag kommit fram brister även på Arlanda vilket är också illa. Det är inte länge sedan det även kom fram brister hos Transportstyrelsen. Listan kan göras hur lång som helst med djävligt dåliga upphandlingar. Jag tillhör de som tycker att man köpa in entreprenader men då måste man vara noga med underlagen för upphandling och kontrollera att man fått det man beställt.

I kväll(torsdag) på TV4 nyheterna hade de information att bolaget som gjorde jobbet åt SCB hade fejkat samtal och vad de gett för resultat. Än en gång var syftet att visa på en högre arbetslöshet En mycket stor upphandlingsmiss är Karolinska och upphandlingen av leverans av medicinerna till sjukhusen i Mellansverige. Där kan man konstatera att det företaget inte hade kompetens att leverera och det borde ha varit hur enkelt som helst att få att fungera. Staten och dess ansvariga myndigheter måste lära sig att beställa och ha kunskap att utvärdera inte bara anbuden utan framför allt om man får det man beställt. Hoppas att det som nu hänt leder till att man är noga med vad man ska beställa och vad ska man utföra själv. Så här får det inte fortsätta och jag funderar över hur det fungerar på andra statliga myndigheter och det är en hel del.

En kommentar

 1. Jan Sjöström

  Hej

  Bra att du ser skäl att uttrycka förbittring i de konsekvenser
  som i de allra flesta fall har avsändare i brist på ansvar.

  Ansvar som i ansvar för ”funktion och trovärdighet” togs
  som bekant bort från och med 1 februari 1976

  Ämbetsmannareformen och dess borttagande av ansvar
  är och förblir skälet till dagens undfallenhet i situation när
  norm måste sättas. Det duger helt enkelt inte att lämna
  över till den enskilde tjänstepersonen att fritt avgöra om
  denne vill följa de av folket beslutade regelverken eller
  att ”utan risk för konsekvenser” fatta beslut i enlighet med
  egen agenda.

  Vilket demokratiskt samhälle kan implementera folkets
  makt utan en tjänstemannakaders respekt, blir frågan.

  Nej – är rätt svar, demokrati kan inte uppnås utan likhet
  inför lag det torde alla förstå. Eller?

  Alla samhällen måste naturligtvis inse att även brist på
  konsekvens sätter norm. Ur detta ”fenomen” kommer
  med automatik dagens upplevda förfall att öka i styrka.

  Vi måste i ett omgående tillse att återställa förtroendet
  för de av folket tjänande, detta om vi nu önskar
  demokratins överlevnad!

  Med vänlig hälsning / Jan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>