Antibiotikan behöver skyddas för framtiden

Antibiotikan behöver skyddas för framtiden. Så löd ett pressmeddelande i går från Region Västerbotten. Det är därför att det är en Antibiotikavecka. Västerbotten är det län som skriver ut minst antibiotika per 1000 invånare och det ska man inte använda i onödan. Man har ibland hört vänner och bekanta som tycker att man borde få den utskriven och då har min fru talat för att det inte borde ske. Det sägs att det är många patienter som efterfrågar trots att det inte behövs. Så här såg pressmeddelandet ut från Region Västerbotten om detta och jag rekommenderar läs detta.

Pressmeddelande   ”   Nov 18, 2019 11:30 CET
De flesta lindriga infektioner läker utan antibiotika, oavsett om de orsakas av bakterier eller virus. Antibiotika ska därför bara användas när det verkligen behövs. Under antibiotikaveckan 18-24 november, uppmärksammas antibiotikaresistens som är ett allvarligt och växande hot mot vår hälsa.

Modern sjukvård är beroende av tillgång till antibiotika som fungerar. Antibiotika behövs vid operationer och transplantationer, i cancervården och vid vård av för tidigt födda då kan det rädda liv. Därför ska vi inte använda antibiotika till sjukdomar som kroppen kan läka på egen hand.
Användning av antibiotika bidrar till att bakterier blir motståndskraftiga, resistenta. Det innebär att medicinen inte längre har någon effekt och inte fungerar. Det är mycket allvarligt om någon har en svår infektion som antibiotika inte hjälper mot.

I Sverige är antibiotikaanvändningen förhållandevis låg jämfört med andra länder, men förekomsten resistenta bakterier ökar även här. Västerbotten har sedan många år lägst antibiotikaförskrivning på recept i landet, och även den senaste rapporten från Folkhälsomyndigheten visar att länet fortsätter att ha en låg förskrivning.

 Arbetet mot antibiotikaresistens handlar om patientsäkerhet och är långsiktigt. Fokus ligger på att ge varje patient med infektioner en bra bedömning och att följa behandlingsrekommendationerna. Antibiotika ska användas när det verkligen gör nytta, men i de situationer där kroppen kan bli frisk av sig själv så ska man slippa ta en kur, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.
Det här kan du göra för att skydda antibiotikan:
” Prata med din läkare om när antibiotika gör nytta
” Lämna in överbliven antibiotika på apotek
” Köp aldrig antibiotika själv utomlands eller på internet utan recept
” Följ vaccinationsprogram
” Ha god handhygien.

Världshälsoorganisationen WHO klassar antibiotikaresistens som ett av de tio största hoten mot människors hälsa globalt. Bakom antibiotikaveckan, World Antibiotic Awareness Week (18 24 november), står WHO och flera internationella organisationer. Syftet är att sätta fokus på vikten av att ha fungerande antibiotika i framtiden.
Mer information
Stephan Stenmark
Smittskyddsläkare
Region Västerbotten
090-785 14 00
Presskontakt
Anja Knutsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
anja.hansen.knutsson@regionvasterbotten.se
090-785 72 33

2 kommentarer

 1. Peter

  Jag håller med om att man inte ska använda Antibiotika om det inte absolut är nödvändigt och dom som använder rent generellt störst mängd antibiotika det är äldre sjuka Pensionärer dock skulle man kunna minska användningen även där.
  Bra mat och motion brukar ju göra att folk kan dra ner på sina tabletter som oftast består av värktabletter.

  Men vi får heller inte glömma att det tillsätts mycket antibiotika i våran mat som inte märks ut på förpackningen att dessa djur har fått mediciner eller all antibiotika som hamnar i vårat dricksvatten.

  Det hade varit bra om EU kunde kräva att alla länder måste bli skyldiga att skriva om ett livsmedel innehåller antibiotika!

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Bra att du delar min uppfattning. Jag tycker också det är åt skogen detta med antibiotika i maten. Vi köper därför bara kött och mjölkprodukter från Sverige och helst lokalt. Det är ett jätteproblem med hur det används på djur. Det blir även ett problem i avloppet när man går på toan om man ätit mat där djuren har gått antibiotika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>