företag blogg

Utveckla dina ledare!

Företag behöver bra chefer för att lyckas med den dagliga driften i verksamheten. Samtidigt har dessa personer också en stor betydelse i organisationens ständiga utveckling. Det är därför viktigt att vårda ledare på rätt sätt. Genom att ge dem stöttning och möjlighet till kontinuerlig utveckling, gör företag det möjligt för dem att så bra som möjligt kunna utföra sitt arbete.

Det finns företag som formar sin organisation genom att samla ihop de bästa idéerna från flera bästsäljande affärsböcker. Därefter skickas denna information ut till chefer att forma verksamheten efter. Detta gör dem inte nödvändigtvis till ett bättre företag. Ledarskap och ledarskapsutbildning bör istället utvecklas utifrån företagets egna strategiska plan och den kultur företaget önskar skapa.

Ledarskap är inte bara en lista med kvalifikationer och bra egenskaper, utan det är ett sätt att vara och agera på. Ledare bör givetvis äga en del viktiga egenskaper som enkelt kan lockas fram. Bra chefer skyddar också begynnande ledare, ger dem tid och utrymme för att upptäcka sina egna passioner och sina egna begränsningar. Ledarutveckling måste vara just det, utveckling, inte bara utbildning. När ledare har identifierats, bör de placeras i situationer där de kan utöva sina styrkor och hjälpa dem att förfina dessa inom sig. Det finns olika företag som hjälper företag att identifiera rätt ledare. Vissa företag erbjuder även tjänster för företagsstyrelser som; styrelserekrytering och styrelseutbildning. Ett exempel på ett företag som har tjänster inom området är Michael Berglund med sin styrelseutbildning.

Många organisationer skapar ramar, guider och bygger upp medarbetarnas kompetenser för att hjälpa de anställda att vidga sin syn på verksamheten och se sitt dagliga arbete ur ett större perspektiv. Detta ska också hjälpa till att flytta dem närmare mer ansvar och höja prestationen. Idén i sig är god men ofta kan dessa ramar vara svåra att förstå och bli skrivbordsprodukter om de inte implementeras på rätt sätt. En bra organisation kräver alltid lagarbete, samarbete, förhandlingar och prioritering för att skapa ett heltäckande, förnuftigt och sammanhängande språk. Därför är det viktigt att ha bra ledare som tillsammans med sina medarbetare kan arbeta för att nå gemensamma mål.

Ledarskap, liksom samverkan och coachning kräver tillåtelse, inte motstånd. Ledare vill leda, men de kan inte göra det i en organisation som är toppstyrda och som arbetar med repressiva metoder. Tillåtelse talar för öppenhet, förtroende och mottaglighet för nya idéer. Detta innebär att en chef alltid är villig att lyssna på nya idéer och, i de fall verksamheten tillåter, låta den framväxande ledaren testa. Tillåtelse gör det möjligt för människor att tänka själva. Inga pengar eller belöning kan ersätta inre motivation.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.