Miljö & samhälle, aktuellt

Livets molekyl är DNA - samhällets DNA är byn.

STATSMINISTERNS 1:A TAL TILL SVENSKA FOLKET del 4, sista delen

POLISEN

Nu kommer vi till en MYCKET VIKTIG ORGANISATION– POLISEN.

Jag har i alla fall lärt mig att man i samband med förändringar där personalgrupper ingår som viktiga resurser då har man – BARA EN CHANS. 

Även här är det viktigt att göra RÄTT SAK!

Jag har så pass ERFARENHET att jag ALDRIG tagit jobbet, om jag inte fått BYGGA en HELT NY ORGANISATION, dvs UNDER HELT NYTT NAMN.

Personalen inom polisen har nyligen varit med om en omorganisation – men tyvärr måste vi göra om mycket. Därför att Polisen UTGÖR GRUNDVALEN för en RÄTTSSTAT. Det är därför den måste fungera – och inte bara fungera sisådär utan optimalt till nära 100 procent.

Det poliskåren upplevt under omorganisationen måste nog betecknas som kaotiskt.

Dagens misslyckade omorganisation kan liknas vid att det finns en familj som hittar ett gammalt hus, som behöver renoveras. Familjen ser en enorm potential i huset. De bestämmer sig för att köpa objektet och samtidigt sälja sitt nuvarande boende, för att få pengar till renoveringen. De skall alltså bo i huset samtidigt som de renoverar och bygger om. Efter ett par år med misslyckade renoveringar, frustration och slitningar ångrar de köpet och situationen kanske tom. leder till skilsmässa.

För polisens del hade det ENDA RÄTTA varit att under ett NYTT NAMN bygga en ny organisation. Ett nytt namn innebär en ny juridisk enhet. Det blir enkelt att flytta över fungerande enheter från den befintliga polisen till den nya. Specialstyrkor, såsom Nationella insatsstyrkan, Säpo och piketen är bra exempel. Sedan kan man börja rekrytera personal, vilka testas grundligt före anställning, till sektioner/ avdelningar man har PLANERAT för i den nya organisationen. Kvar lämnar man problemen i den gamla organisationen. Dessa får redas ut senare.

Man sparar framför allt på personal-SLITNINGAR. Man skall vara aktsam om det viktigaste man har – PERSONALEN. RESULTATET av förändringarna – DET blir det man PLANERAT!!

Polisen är självklart PRIORITERAD. Det gäller givetvis den nya organisationen.

Vi har redan satt igång ett projekt och kommer att lägga ner mycket energi och tid på denna YTTERST VIKTIGA ORGANISATION, för att

HELA SAMHÄLLET skall få EN FUNGERANDE POLISORGANISATION!

BILBRÄNDER OCH SKOLBRÄNDER

I det här avsnittet vill jag ta upp bränder av bilar och skolor. De som utför alla dessa bränder är FEGA UNGDOMAR. De skyller ifrån sig och säger att det är Polisens fel.

Jag vänder mig nu till er ungdomar direkt. Innerst inne vet ni att det är ni själva som tänt på. Det är ert eget beslut. Sedan är ni så FEGA att ni inte TÖRS STÅ FÖR ERA EGNA HANDLINGAR. Ni påstår att Polisen kommer och stör er. Javisst så länge ni eller era kompisar säljer droger ILLEGALT – så är det Polisens SKYLDIGHET att ingripa. Ni verkar inte ha förstått att ni har kommit till en RÄTTSSTAT, dvs ett land där det finns lagar och regler. Ni tror att ni kan göra som i era före detta hemländer.

Få se hur många av er som TÖRS ta ert ANSVAR och sluta med droghandel och bränder på egen hand. Ni är tillräckligt gamla för att KUNNA VÄLJA VIKEN VÄG resten av era skall bli!!

Forskare har upptäckt att små barn kan i tidig ålder skilja på RÄTT och FEL. Då borde väl ni som ungdomar också kunna det – eller ……?

Ni kan VÄLJA att antingen LEVA ett LAGLIGT LIV, eller bli misslyckade FÄNGELSEKUNDER.  Det är bara att VÄLJA. Ni spelar tuffa när ni är bland era kompisar, men hur många av er TÖRS verkligen VISA MOD och säga ”NU SLUTAR JAG MED DETTA”. Tyvärr tror jag att det är väldigt få av er som TÖRS.

Jag vill att ni som är FÖRÄLDRAR till dessa ungdomar som håller på med knark och bränder – NI just NI – kan hjälpa dem att VÄLJA rätt VÄG. ANMÄL dem om inget annat hjälper. För det är ju så att det man ångrar i livet – det är det man INTE HAR GJORT. Man ångrar ytterst sällan det man har GJORT. Och det är väl bättre att kunna vara STOLT över att ha RÄDDAT era ungdomar från ett liv som misslyckade FÄNGELSEKUNDER.

 GLÄDJE

 Efter en hel del allvarliga ämnen – vill jag uttrycka GLÄDJE.

Jag blir glad när jag ser nysvenska par går sida vid sida och även hålla i varandra! Jag såg en nysvensk man komma ut ur en affär med ett jättestort paket med blöjor, och det värmde av glädje inombords. Jag har ju själv varit småbarnspappa. Ännu gladare blir jag när jag ser nysvenska män komma ensamma med en barnvagn. Det ser jag både i Sk-teå och Umeå.

De här personerna har förstått vad vi i Sverige står för. De har rätt inställning och rätt attityd. De har bestämt sig för att det är Sverige som är deras nya hemland. Mer av sådant här vill jag se.

Det jag inte vill se är ålderdomliga importerade värderingar. Alla dessa gör mig ledsen och bekymrad. Låt oss svenskar stå upp för dem som försöker finna sig till rätta här, och har en positiv attityd till att bosätta sig här. De flesta av oss kan säkert göra någonting.

SPECIELLA OMSTÄNDIGHETER – PROTOTYPCENTRUM FÖR NYANLÄNDA/NYSVENSKAR

Vi svenskar vill ofta ha hjälp med olika praktiska saker, ofta i form av ROT eller RUT. Vi har fått in många ”nya” händer, och de flesta nyanlända önskar nog inte annat än att påbörja sitt nya liv här med någon typ av jobb eller aktiviteter.

På landet finns det bra med resurser i form av tomma bostäder, stora icke använda ytor, och hjälpsamma människor. Åldersfördelningen på landet är mot det seniora hållet. Och det är bara positivt för då finns det gott om livserfarenhet och kunskap. Vi föreslår därför något som kallas

PROTOTYPCENTRUM FÖR NYANLÄNDA/NYSVENSKAR och de skall förläggas framför allt på landet.

Detta är ju ett helt nytt tankesätt. För att få igång detta snabbt SKALL Migrationsverket gå in och stötta ett antal pilotprojekt. Pengar kommer sen från regeringen till detta. Det skall vara HÖGSTA PRIORITET.  Vi måste börja på ALLVAR att skaffa jobb. Det skall inte vara det vanliga politiska ordet jobb, utan detta skall vara ARBETEN OCH ARBETSSKAPANDE ÅTGÄRDER.

Jag skissar här bara lite löst på en utbildning så att ni ser hur det kan se ut.

Utbildningen skall vara praktiskt inriktad, men teoretiska inslag skall förekomma så att man kan fortsätta på den inslagna vägen eller har fått inblick i andra områden som man är intresserad av. Utbildningen måste ge något att se FRAM EMOT.

Vi har mycket lagar och regler i detta land. Därför gäller det att skapa förutsättningar för de nyanlända att få ta till sig ett visst mått av baskunskaper om lagar och regler. 

HELA det moderna samhället översvämmas av en mängd olika apparater och maskiner. För varje maskin finns det bestämmelser – som vi svenskar inte kan – men det skall kursdeltagarna kunna. Det blir meriter och konkurrensfördelar.

För att göra detta avsnitt kortare så går jag rakt på konkreta innehåll.

Jag tänker mig en grundlig, praktiska kurs i handhavande av olika maskiner. För varje maskin måste man kunna säkerhetsbestämmelserna. Det gynnar att få jobb, de flesta av oss svenskar kan inte detta.

Sedan gäller det att i praktiken kunna hantera några växter.  Många nyanlända har ju sådan bakgrund att de redan kan detta. Då blir det lätt att klara av detta moment. Handelsträdgård, större trädgård eller motsvarande gör att man får jobba med kroppen samtidigt som man lär sig en hel del facktermer = jobbdrivande.

Det tredje innehållsområdet är miljön. Det gäller att lära sig läsa innehållsför-teckningen på bla livsmedel.  Olika typer av aktuella miljögifter skall man kunna efter kursen.

Det 4.e området blir ett eget personligt val. Det gäller att välja ett område man har naturlig fallenhet för. Områden jag kan tänka mig bygg – byggsektorn är mycket stor dvs det finns mycket jobb men kräver mer, trädgård, bagare, sömmerska/kläddesigner, maskinförare, försäljare osv. Det gäller att även ge en kort orientering hur personerna kan söka efter bristyrken. Väljer man rätt leder det snabbare till jobb.

Vården är en stor sektor men kräver längre utbildning, som inte passar detta koncept.

NÄR MAN ÄR KLAR MED UTBILDNINGEN – DÅ KAN MAN SÖKA JOBB I STAN SÅVÄL SOM PÅ LANDET.

Detta går inte av sig själv utan det måste finnas en stabil organisation. Från början kan Migrationsverket behandla detta som ett speciellt projekt med förtur. När formerna börjar sätta sig kan detta ingå i de vanliga rutinerna för mottagandet av nyanlända.

AVRUNDNING

Ja det blev ett långt tal med snabba kast mellan olika OMRÅDEN och ÄMNEN.

På det mänskliga området är att visa RESPEKT för lagarnas ANDEMENING. Och att använda sin MAKT på ett för samhället POSITIVT sätt.

Sedan är det viktigt att NI UNGDOMAR lyssnar på era föräldrar och att ni FÖRÄLDRAR tar tag i ert ANSVAR som förälder och uppfostrare.

När det gäller att få Sverige att fungera bättre – ja då är det de stora och viktiga samhällsfunktionerna ÄLDREOMSORGEN,  POLISEN och SKOLAN, som vi måste förbättra. Vi i regeringen kommer att prioritera och ha fokus på dessa områden, Vi kommer också att behöva hjälp i det arbetet från den breda allmänheten till rena experter.

Vi menar på ALLVAR med att skapa förutsättningar för jobb. Det skall inte vara det vanliga politiska ordet jobb, utan detta skall vara ARBETEN OCH ARBETSSKAPANDE ÅTGÄRDER.

Med PROTOTYPCENTRA säkerställer vi att detta blir seriöst och påtagligt.

Vi i regeringen kommer att ha tuffa utmaningar. Ni lade kanske märke till att det också finns GLÄDJEÄMNEN . Dit hör bland annat den inställning och ATTITYD många NYSVENSKAR visar. Och det är viktigt att kunna känna glädje när man står inför stora och svåra utmaningar.

För att repetera kommer vi att visa ett bildspel med rubriker, men förts lägger vi lite musik emellan.

AVSLUTNING

Ni kommer väl ihåg regeringens ÖNSKAN att HELA DEN SVENSKA BEFOLKNING visar RESPEKT för AVSIKTEN OCH ANDEMENINGEN med lagstiftningen.

För er NYSVENSKAR är regeringens ÖNSKAN att ni kan LÖSA detta med att få BORT GAMLA och DÅLIGA TRADITIONER.

Jag vill avsluta med ett STORT Tack för förtroendet att få kunna få genomföra vårt program För Ett Fungerande Sverige.

Tusen tack.

 Ett arbete har redan påbörjats i den riktning som vi i detta tal pekat ut – det är en given färdriktning.

Vi kommer också att arbeta på något okonventionella sätt. Detta för att hålla uppe tempot.

Vår förhoppning är att alla positiva krafter som vill ha Ett Fungerande Sverige ställer upp.

Allmänhetens samlade makt är mycket större än Regeringens. Därför är det viktigt att få stöd från många så att vi kan genomföra ALLT på så kort tid som möjligt.

Tusen tack än en gång!!

Lennart Lyhamn, Statsminister

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.