Bort med skiten

 

Kan vi inte bara sluta med det här omaket att ställa om klockan till sommartid? Varför gör vi egentligen det? Spelar det egentligen nån roll om det är ljust en timme till på kvällen? Snart blir det ljust länge som fasen i alla fall och här i norr dygnet runt.
Men människors rytm hamnar i olag, Man (Mon) sover mindre, är svintrött på morgonen men ska ändå vara uppe till samma tid som innan på kvällen för kroppen har ju inte ställt om.
Sommartiden känns som något som liksom bara har blivit så. Den har funnits så länge att nu bara är den.
Men vi bestämmer faktiskt själva.
Ta bort skiten och låt klockan vara som den är, året runt, är min uppfattning.
 

4 kommentarer

  1. aln

    Håller helt med dej!!! Vi mår inte alls bra av denna onödiga ändring vår o höst, läste tom. att fler dör i hjärtinfarkt orsakad av stresspåslag iom. tidsförändringen.

  2. Birgitta Fischer

    Den här dumma seden att ställa om klockan är gammal. Om jag inte minns fel så gjordes det för att arbetarna skulle hinna få lite dagsljus efter arbetsdagens slut. Men som sagt det är ju faktiskt ljust dygnet runt snart, så ”bort med skiten”.

  3. aln

    det är inte så värst länge sedan vi införde sommartid i Sverige:
    ”Sverige införde 1916, samma år som flera andra länder, sommartid på försök mellan den 15 maj och den 30 september, men bönderna protesterade så mycket att försöket inte upprepades efterföljande år.

    Efter det impopulära sommartidsförsöket i Sverige, 15 maj – 30 september[7] år 1916, infördes sommartiden i landet igen först år 1980. Det året började sommartiden i Sverige första söndagen i april och avslutades sista söndagen i september, klockan 1:00 UTC. Åren 1981–1995 började den svenska sommartiden sista söndagen i mars och avslutades sista söndagen i september. Sedan 1996 har hela EU gemensam sommartid: den börjar sista söndagen i mars och slutar sista söndagen i oktober. I Sverige regleras sommartiden i förordning 2001:127 om sommartid.[8] Denna förordning baseras på EU-direktivet. Direktivet undertecknades under Sveriges ordförandeskap av Bosse Ringholm.

    Under sommartiden står solen som högst cirka klockan 13:00 (Haparanda 12:25, Stockholm 12:50, Östersund 13:00, Göteborg 13:10). Tiden varierar några minuter på grund av jordens elliptiska bana runt solen och jordaxelns lutning och orternas longituder. Skillnaden i soltid mellan Koster längst i väster och Haparanda längst i öster är cirka 50 minuter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.